Actualități

MAEIE ia atitudine. Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, AVERTIZAT!

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin a fost convocat astăzi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

“Ambasadorului rus, în particular, i s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, invocându-se în acest sens faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse. Or, Chişinăul îşi doreşte ca aceste relaţii să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi context, au fost invocate şi numeroasele demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru, care demult şi-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.

Amintim că vineri, 21 iulie,Parlamentul a adoptat, cu votul a 61 de deputați, o Declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.  Ulterior, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a reacţionat cu ameninţări la Declarația privind retragerea trupelor ruse din Republica Moldova votată 21 iulie, de către Parlamentul R. Moldova. Rogozin ne-a amintit, într-un comentariu pe Facebook, de războiul din 2008 din Georgia, când Federaţia Rusă a atacat această republică în urma încercării de a înlătura trupele ruse din Osetia de Sud.

„Apropo, atunci când Georgia a atacat civili din Osetia de Sud și pacificatorii ruși, Parlamentul lor au cerut de asemenea retragerea trupelor ruse. Toți țin minte cum s-a terminat această situație”, a insinuat Rogozin. Rogozin a atașat o știre din 2007 a Agenției Ria Novosti cu titlul „Georgia dezbate problema modificării statutului de pacificare în Abhazia”. Acesta se referă la un punct din declarația de Parlamentul de la Chișinău în care se menționează același lucru: R. Moldova […]’INVITĂ mediatorii și observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să inițieze discuții politice privind transformarea mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat public, în cadrul ședinței plenare de astăzi a forului legislativ, Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, dând în acest mod o replică publică vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top