Diverse

Serviciul Fiscal de Stat va avea competențe de sancționare a unităților de schimb valutar

Serviciul Fiscal de Stat va putea întocmi acte de control fiscal sau procese-verbale cu privire la contravenții și va putea aplica sancțiuni față de unitățile de schimb valutar care vor admite încălcări legate de utilizarea mașinilor de casă și control. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative în vigoare, transmite IPN.

În prezent aceste încălcări nu sunt sancționate. Banca Națională a Moldovei, care reglementează activitatea unităților de schimb valutar, le depistează, dar Legea cu privire la BNM prevede aplicarea de sancțiuni pentru acestea. Astfel, prin modificările aprobate de Guvern, în cazul în care vor fi depistate încălcări aferente utilizării mașinilor de casă și control, BNM va trimite un exemplar al rezultatelor controalelor efectuate către Serviciul Fiscal de Stat, care va aplica sancțiunile  corespunzătoare.

Alte amendamente se referă la dreptul unității de schimb valutar de a efectua operațiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice prin intermediul aparatelor de schimb valutar. Acestea trebuie să fie dotate cu dispozitive sau sisteme pentru înregistrarea operațiunilor cu numerar în conformitate cu prevederile legislației fiscale. Adică, se va asigura un regim automat de eliberare a bonului de casă. Ceea ce a determinat introducerea în legea respectivă a noțiunii noi de „sistem informatic valutar”.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top