Actualități

VIDEO. Pavel Cerbușcă: ”Se încearcă o ideologizare a istoriei”

Se vrea o ideologizare a cursului de istorie. Nu este vorba de adevărul științific, nu este vorba de alte teme, pentru că, oricum, o să fie studiate temele din istorie, dar o să se atragă atenția la acele subiecte care țin de legăturile cu Rusia, să demonstreze că Rusia a avut un aport mai mare în istorie decât alte state”.

Astfel a comentat Pavel Cerbușcă, directorul adjunct al Liceului Academiei de Științe a Moldovei, intențiile lui Igor Dodon de modificare a denumirii istoriei predate în instituțiile de învățământ din Republica Moldova – din Istoria Românilor în Istoria Moldovei. Declarațiile au fost făcute aseară în cadrul emisiunii Știrea Zilei de la 10TV, moderată de Dorin Galben. Acesta consideră că Dodon, alături de alți istorici, care, potrivit lui, nu s-au putut remarca cu nimic în viața publică, încearcă să divizeze societatea, nu să o consolideze, propunându-i teme istorice antagoniste.

Tema referendumului pentru denumirea istoriei sau a limbii este una asupra căreia ar trebui să se pronunțe specialiștii: ”Denumirea limbii nu este o temă pentru referendum, la fel cum nici denumirea istoriei nu este, pentru că este o temă legată de atitudinea specialiștilor. Politicieni, cu atât mai mult, nu ar trebui să se exprime, pentru că ei vin și pleacă. Nimeni nu este veșnic, dar specialiștii ar trebui să ia atitudine, să fie mai verticali”, a completat directorul adjunct al Liceului Academiei de Științe.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top