Diverse

Ce este, de fapt, mahmureala

Nu definiția cuvântului ne interesează, ci explicația științifică pentru care ne torturează organismul după o noapte de băut.

Așa cum mahmureala are mai multe simptome (dureri de cap, greață, amețeli, diaree etc.), și cauzele ei sunt multiple.

Durerile de cap

Spre exemplu, durerea de cap are legătură cu efectul diuretic al alcoolului. Cu cât bei mai mult, cu atât scade secreția de vasopresină în organism. Vasopresina e un hormon antidiuretic, adică ne împiedică să urinăm excesiv și frecvent. Alcoolul inhibă vasopresina, motiv pentru care faci atâtea vizite la toaletă în nopțile de beție. Asta conduce la deshidratare, iar migrenele de a doua zi se datorează încercării corpului de a restabili nivelul optim de lichide. Vasele de sânge se îngustează, reducând fluxul sangvin și oxigenul livrat către creier, iar receptorii de durere își fac treaba și reacționează.

Senzația nasoală în stomac

Alcoolul irită stomacul și intestinele, ceea ce se concretizează într-o mucoasă gastrică inflamată și o amânare a golirii stomacului. Mai mult decât atât, alcoolul stimulează producția de acid gastric până-n punctul în care te poți trezi cu reflux gastroesofagian. Asta poate însemna arsuri, vomă, sughiț, nod în gât, dureri de burtă sau în zona pieptului.

Acetaldehida, capul răutăților

Un loc special în discuția noastră îl merită compusul ăsta chimic, cunoscut și sub numele de etanal, care este produs de organism în încercarea lui de a procesa cantitățile industriale de alcool băute. E un compus toxic (considerat de vreo 30 de ori mai toxic decât alcoolul în sine) care se acumulează încontinuu câtă vreme corpul nostru luptă contra daunelor produse de alcool.

Acetaldehida asta e responsabilă pentru îngustarea vaselor de sânge și, implicit, pentru durerile de cap despre care am vorbit mai devreme. Tot acetaldehida inhibă secreția de glutation, un important antioxidant care ne menține ficatul sănătos.

Un nivel scăzut de glutation invită automat radicalii liberi să-și facă de cap prin organism. Aceștia sunt niște substanțe chimice instabile care atacă diverse celule ale corpului, unele dintre victimele lor favorite fiind mitocondriile („uzinele energetice”). Așa apare starea de oboseală după o beție cruntă.

Acetaldehida e responsabilă pentru multe alte efecte nasoale, precum transpirația excesivă, palpitațiile cardiace, anxietatea sau senzația de greață.

Bun, dacă acetaldehida e atât de toxică, de ce naiba o mai produce corpul nostru?

Pentru că e un rău necesar. Treaba stă în felul următor: ADH (alcool dehidrogenaza) e o enzimă însărcinată cu misiunea de a metaboliza alcoolul. Reușește acest lucru în trei pași: 1) transformă alcoolul în acetaldehidă; 2) transformă acetaldehida în acetat, un compus nevătămător; 3) în final, descompune acetatul în apă și dioxid de carbon, ceea ce organismul poate elimina fără efort.

Cam asta-i povestea. Pe scurt, mahmureala rezultă din toți factorii pe care i-am enumerat până acum.

Sursa: Noizz.ro

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top