Diverse

România și Bulgaria, mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice

Ministrul român al Energiei, Toma Petcu, și omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova, au avut marți discuții, la Sofia, pe tema creării unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice, care să poată fi accesat de oricare dintre cele două state în situații critice, precum cea înregistrată în timpul iernii trecute, potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.

“Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut în 5 septembrie, la Sofia, o întâlnire cu omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova. Principala temă de discuție a fost dezvoltarea de interconexiuni energetice între România și Bulgaria, atât pe partea de gaze naturale, cât și pe cea de energie electrică”, se arată în comunicat.

În privința gazelor naturale, ministrul Petcu a reafirmat interesul României de a dezvolta proiectul BRUA și i-a comunicat omologului său bulgar că România va finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului până în 2019.

“BRUA este un proiect de interes comun, astfel încât considerăm că toate țările implicate trebuie să fie gata cu lucrările în același timp, pentru a se face conectarea între ele la capacitatea prevăzută în proiect și pentru a începe pregătirile pentru etapa a doua. România vrea să dezvolte discuțiile pe această temă și să ducă mai departe colaborarea istorică cu Bulgaria. Cred că este momentul să trecem la pasul următor și am rugămintea să o facem împreună”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

La rândul său, ministrul bulgar al Energiei a afirmat că Bulgaria sprijină orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garantează securitatea energetică în regiune.

A doua temă a fost dezvoltarea de noi interconexiuni ale rețelelor de electricitate din România și Bulgaria. În acest context, ministrul Petcu a adus în discuție planul construcției unei rețele de transport a energiei în zona de coastă a Mării Negre, între România și Bulgaria, dar și proiectul cablului submarin de transport al energiei către Turcia, prin Bulgaria.

Citeşte continuarea agerpres.ro.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top