Diverse

FOTO / Cine este „prima-doamnă“ a Cataloniei, românca numită „regina independenţei“

Soţia liderul separatist Carles Puigdemont, şeful Executivului Cataloniei, este o fostă jurnalistă română. Ea pledează pentru separarea acestei regiuni autonome de Spania. Numită de presa catalană „Regina Independenţei“, Marcela Topor are 41 de ani şi este originară din Vaslui.

Marcela Topor şi Carles Puigdemont sunt împreună din 1998 şi au împreună două fetiţe. S-au cunoscut pe când Marcela era studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi juca în trupa Teatrului Ludic de la Iaşi. Fiica unei familii modeste din Vaslui, Marcela Topor a absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui în anul 1994.

Foştii colegi şi profesori şi-o amintesc drept o elevă discretă, silitoare şi pasionată de limbi străine. De altfel, după absolvirea liceului, a fost admisă la Facultatea de Litere de la Iaşi, la profilul engleză-franceză, a doua pe listă.  În timpul facultăţii a cochetat cu teatrul, făcând parte din trupa de amatori a Teatrului Ludic, alături de care a străbătut lumea, participând la numeroase festivaluri internaţionale de teatru. Astfel, în 1996, pe când era în anul al doilea de facultate, avea să-l cunoască pe Carles Puigdemont.

Marcela Topor a fost prezentă la inaugurarea în funcţie a soţului ei, ocupând un loc în galeria oficială a Parlamentului catalan. Carles Puigdemont  a fost învestit în ianuarie 2016 la conducerea Executivului Cataloniei, când misiunea de a duce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017. Cel puţin 884 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor catalane, în urma confruntărilor cu poliţia spaniolă, duminică, în Barcelona şi alte localităţi din Catalonia, în timpul referendumului pentru independenţă al regiunii din Spania.

Madridul a declarat ilegala consultarea populară şi a trimis forţele de ordine pentru a împiedica votarea. Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului de duminică. El a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă. De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Sursa: Adevarul

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top