Actualități

Se împlinesc 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu România

Marea Unire de la 1918 este capitolul de aur al istoriei românești. În urmă cu 99 de ani, pe 28 noiembrie, se scrie încă o filă a visului secular al tuturor românilor, când Bucovina, ţinutul ”pădurilor de fagi’,’ se unește cu Țara-Mamă. De câţiva ani se celebrează oficial la această dată Ziua Bucovinei, când toţi bucovinenii, indiferent de etnie, confesiune, religie sau orientare politică, au votat în unanimitate unirea provinciei cu Regatul României. Bucovina a fost a doua provincie românească care s-a unit cu patria-mamă, după Basarabia, la 27 martie 1918.

În 1774, prin vicleşug, Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei şi cu de-a sila alipită coroanei Habsburgilor. În acest context, 144 de ani poporul bucovinean a îndurat suferinţele unei cârmuiri străine, care îi nesocotea drepturile naţionale şi care, prin strâmbătăţi şi persecuţii, căuta să-i înstrăineze firea şi să învrăjbească celelalte neamuri cu care voia să trăiască ca frate. În acest timp, bucovinenii au luptat ca nişte mucenici pe toate câmpiile de bătălie în Europa sub steag străin pentru menţinerea, slava şi mărirea asupritorilor lor. Drept răsplată aveau să îndure micşorarea drepturilor moştenite, izgonirea lor din viaţa publică, din şcoală şi chiar din biserică. Cu toate acestea, Bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, aşteptat cu atâta dor şi suferinţă, va sosi şi că moştenirea lor străbună, tăiată prin graniţe nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ştefan.

La 28 Noiembrie 1918, a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei – la 27 Martie – şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918. În 1940, respectiv, în 1944, Bucovina a fost sfâșiată: mai mult de jumătate a fost anexată de U.R.S.S. Mai puțin de jumătate continuă să facă parte astăzi din România. Autoritățile din Suceava vor marca, odată cu Ziua Bucovinei, începerea Anului Centenar. Marea Unire este o cunună a istoriei naţionale. A strâns pe toţi românii într-o singură graniţă, s-a creat o ţară care va juca un rol important în politica europeană interbelică.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top