Diverse

Guvernul român a decretat trei zile de doliu național

Guvernul României a adoptat astăzi o hotărâre prin care 14, 15 și 16 decembrie sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României, în memoria regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947). Regele Mihai I a murit la 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția, funeraliile urmând să aibă loc la 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș, transmite AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, “în zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință”. Totodată, televiziunile, radiourile și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Regele Mihai I a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția. Sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului suveran va ajunge miercuri la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat la Castelul Peleș. Tot miercuri, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Casa Regală anunță că la funeraliile Regelui Mihai I vor participa Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale, reprezentanții Academiei Române și Academiei de Științe a Republicii Moldova.

Slujba de îngropare a Regelui Mihai I va avea loc sâmbătă, ora 18.45, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top