Diverse

Parlamentul a adoptat legea anti-propagandă

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, care presupune inclusiv combaterea propagandei rusești pe teritoriul Republicii Moldova, a fost adoptat de Parlament în lectură finală, cu 61 de voturi. Deputații socialiști au declarat că vor contesta  această lege, pe care o consideră neconstituțională. De asemenea, ei au anunțat că, în semn de protest, până la sfârșitul acestei sesiuni vor vorbi în plenul Parlamentului doar în limba rusă, transmite radiochisinau.md.

Inițiativa legislativă, înaintată de deputații PDM și PPEM, presupune modificări la Codul Audiovizualului, astfel încât să fie limitată retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informativ-analitice, politice sau militare din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Proiectul are scopul să securizeze spațiul informațional al R. Moldova, susține deputatul PDM, Sergiu Sârbu.

„Acest proiect nu are drept scop să închidă anumite posturi de televiziune”, a precizat el.

În mare parte, însă, proiectul de lege se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această ţară nu a ratificat Convenția Europeană care stabileşte reguli comune de difuzare a informaţiilor.

Comuniștii și socialiștii s-au pronunțat împotriva acestui proiect de modificare a Codului Audiovizualului și au cerut să fie retras de pe  ordinea de zi, dar propunerea lor a fost respinsă. În semn de protest, deputații PCRM au părăsit sala de ședințe.

Socialiști susțin că R. Moldova s-ar pomeni cu un conflict diplomatic. Deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

„Acest proiect încalcă rezoluțiile Consiliului Europei și va introduce dictatura”, afirmă parlamentarul socialist.

Parlamentarii din PL și PLDM au susținut proiectul, dar au atenționat și asupra propagandei din presa din Republica Moldova. Deputatul liberal-democrat, Maria Ciobanu:

„De ce nu aveți dvs și un proiect de lege care să evite propaganda internă, care se face la holdingul lui Plahotniuc 24 din 24 de ore. Credeți că propagada internă este mai puțin toxică decât cea externă?”

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului prevede sancţiuni de la 40.000 până la 100.000 de lei și chiar retragerea licenţei.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top