Diverse

Maestrul Vladimir Curbet s-a stins din viață

„Cu profunda tristețe am aflat vestea că maestrul Vladimir Curbet a plecat de printre noi în dimineața zilei de astăzi. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze în dreapta sa”, a menționat consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

În februarie 2016, la Chișinău a fost lansată o bibliografie dedicată maestrului și Ansamblului de dansuri populare „Joc”, intitulată „Două fenomene ale culturii naționale: Maestrul Vladimir Curbet și Ansamblul „Joc”. În cadrul evenimentului, Vladimir Curbet, la cei 85 de ani și un pic, spunea că de-a lungul vieții a iubit enorm folclorul moldovenesc. „Viața omului e ca floarea câmpului. Cât trăiești o admiri și mirosul îți lasă plăcere, la bătrânețe când ajungi se strecoară totul. Se strecoară, așa cum spune țăranul, ca grăunțele la moară. Unul se naște, altul moare, așa-i viața”, spunea atunci maestrul.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei. Deține titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova. De asemenea, este Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova. Talentatul coregraf-șef și director artistic a condus Ansamblul „Joc” începând cu anul 1957.

Ansamblul „Joc”, laureat al concursurilor naționale și internaționale, s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de valorificare și promovare a celor mai valoroase tradiții, datini, ritualuri și obiceiuri naționale, fiind un adevărat mesager al artei și culturii autohtone în străinătate.

Timpul.md

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top