MAGAZIN

În 2018 ne așteaptă o reducere cu 20% a tarifelor la gaze și energie

Distribuiți acest articol!

Rata medie anuală a inflației va înregistra în acest an un nivel de 6,5%, iar anul viitor de 4,0%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de prognoza din august 2017, anunță Banca Națională a Moldovei în ultimul raport asupra inflației prezentat de guvernatorul Sergiu Cioclea, transmite mold-street.com

Potrivit guvernatorului, începând cu trimestrul IV din 2017, rata anuală a inflației se va diminua rapid și va reveni începând cu trimestrul întâi I 2018, în cadrul intervalului pentru două trimestre consecutive.

Scădere cu 20% a tarifelor la energia electrică şi gaze

Din trimestrul III al 2018, pentru trei trimestre consecutive, rata anuală a inflației se va plasa sub limita inferioară a intervalului, după care, din trimestrul II al anului 2019 va reveni în interval și se va plasa la sfârșitul orizontului de prognoză în proximitatea țintei inflației, se arată în prognoza BNM.

Valoarea maximă de 7,3% a inflației se va înregistra în trimestrul IV 2017, iar valoarea minimă de 2,6% este prognozată peste un an, în trimestrul IV 2018. BNM explică o astfel de evoluție în special prin scăderea tarifelor la o serie de servicii și mărfuri.

Astfel BNM prognozează pentru anul 2018 o scădere cu 20% a tarifelor la energia electrică în trimestrul II și cu 20% la gazele naturale în trimestrul III. În același timp în trimestrul II din anul 2019, situația se poate inversa și tarifele la gaze, energia electrică și termică, apă și canalizare să crească cu 5%, scrie mold-street.com

Mai mult! În trimestrul III al anului 2019 se anticipează o majorare de 30% a tarifului la transportul urban și de 10% a transportului interurban.

“Totuși, având în vedere ca deciziile respective sunt fundamentate nu doar din punct de vedere economic, dar și prin prisma impactului social al acestora, momentul adoptarii noilor tarife, precum și valoarea acestora sunt caracterizate de un grad semnificativ de incertitudine, fapt ce va constitui un risc pronunt,at care ar putea determina înregistrarea unei abateri pentru prognoza pe termen mediu a inflației”, constată Banca Naţională.

Produsele alimentare se vor scumpi

Cât despre prețurile la produsele alimentare, acestea vor continua să crească și ele vor înregistra nivelul maxim de 9,4% în trimestrul IV 2017. Ulterior, se va diminua ușor, dar vor continua să fie peste limita superioară a coridorului pentru întreaga perioadă de prognoză, excepție fiind în trimestrul IV 2018, când va înregistra rata inflaţiei la produsele alimentare va coborî la un nivel minim de 6,3%. Rata medie anuală a prețurilor la produsele alimentare va fi de 7.8% și 7.0% în anul curent și, respectiv, anul viitor.

BNM mai estimează şi o posibilă scădere cu 5-10% a preţurilor la medicamente în anul 2018, în special ca urmare a aprecierii monedei naţionale.

De notat că anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare şi respectiv o eventuală scădere a preţurilor şi tarifelor va oferi autorităţilor prilej pentru a arăta că roadele muncii lor dau rezultate.

Autor: mold-street.com


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button