MAGAZIN

Alexandru Tănase: Vom iniția o discuție publică pentru a adopta designul sistemului judiciar

Ministrul justiției Alexandru Tănase a anunțat că va iniția o discuție publică cu participarea oamenilor politici, juriștilor, mediului academic și societății civile pentru a adopta o decizie fundamentală despre cum trebuie să arate designul sistemului judiciar moldovenesc. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Ministrul a menționat că această decizie trebuie să răspundă la întrebările: de câte nivele de jurisdicție este nevoie, ce fel de instanțe, care sunt căile de atac etc. Alexandru Tănase susține că nu va reuși în mandatul său care va dura până la alegerile parlamentare să efectueze această reformă. „Asemenea reformă nu este posibil de operat în termeni restrânși. Eu personal împărtășesc ideea de a reveni la concepția inițială a reformei judiciare și de drept de a avea un alt sistem judiciar, dar cred că este o decizie care mă depășește pe mine, trebuie să avem o discuție mai amplă ca să vedem care sunt modelele cele mai bune și care funcționează mai eficient. Cred că asta trebuie să constituie esența viitoarei strategii de reformă judiciară”, a afirmat ministrul.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, este de părere că Republica Moldova are un număr mare de judecători onești, bine pregătiți care așteaptă un lider în spatele căruia să se alieze. În opinia lui, acești judecători au nevoie de o speranță că vor fi promovați pe bază de merite, să se excludă presiunea directă sau indirectă din partea procurorilor sau a instanțelor ierarhic superioare. De asemenea, sistemul judecătoresc are nevoie de transparentizare pentru ca toată lumea să înțeleagă ce se întâmplă în domeniul justiției. „În momentul în care avem uși închise și justiția se face cu ușile închise nici judecătorii măcar nu au încredere că la Curtea Supremă s-a făcut dreptate”, spune Vladislav Gribincea.

Related Articles

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close