Diverse

Watchdog.md: Guvernul R. Moldova finanțează separatismul din regiunea transnistreană

Experții de la Watchdog spun că Guvernul Republicii Moldova finanțează indirect separatismul din regiunea transnistreană prin cumpărarea de energie electrică de la centrala electrică MOLDGRES. 

Se cunoaște că 80% din energia electrică consumată în Republica Moldova este importată din Ucraina și Transnistria. Începând cu iunie 2017, 70% din energia importată vine din Transnistria, de la centrala termoelectrică MoldGRES.

Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste. În ultimii 10 ani circa 35% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”.În acelaşi timp Transnistria acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde USD. La rândul ei, Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.

Guvernul Moldovei procură energie din Transnistria prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei. Astfel, experții Watchdog spun că ”Guvernul cu bună ştiinţă ne impune să finanţăm separatismul la noi în ţară şi să acumulăm noi datorii la gaz”. 

2 Comments

2 Comments

  1. Spencer

    31 ianuarie 2018 at 11:00

    De fapt, la acest punct se lucrează, prin diferite proiecte mai al ales cu România, energia importată de Moldova va veni îndeosebi din Occident, așa că această așa-zisă finanțare a separatismului, nu va ține veșnic!

  2. Victor

    31 ianuarie 2018 at 09:39

    Din pacate Moldova nu poate sa isi asigure singura energia si trebuie sa o exporte, dar sa speram ca dependenta de Transnistria si respectiv de Rusia va scadea pe masura ce ne apropiem de Occident.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top