Actualități

”Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe” traversează harta României Mari

Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe va fi lansat la sfârșitul aceste săptămânii la Iași. Caravana cuprinde producţii cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi. Proiectul vizează un traseu istoric, caravana urmând să străbată România, Republica Moldova şi zona Cernăuţi.

Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici.
„Centenarul și Filmul Românesc reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea și revedea cineaști importanți și de a-i radiografia cu drag, încercând să readucem publicul în sălile de cinema și de a da ghes să fie refăcute cele ignorate, dar pentru care există nostalgii justificate!”, spune Irina-Margareta Nistor, ambasador Cinema în cadrul proiectului.

Cu ocazia lansării proiectului va fi proiectat filmul „Afacerea Est”, care este și primul film din această serie a Caravanei Centenarului Filmului Românesc. La proiecție vor fi prezenți criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski și actorii din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc începe la Iași, în orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top