MAGAZIN

Indicele Democrației arată o scădere a democrației, Republica Moldova a ajuns în categoria statelor cu regim democratic ”hibrid”

The Economist a făcut public indicele anual al democrației pentru 2017, care ierarhizează ţările lumii în funcţie de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică. 

Din 2006 până în 2016, Republica Moldova era încadrată la grupul statelor cu ”democrații viciate”, anul trecut fiind ultima țară din acest grup. Republica Moldova a pierdut câteva poziții comparativ cu 2016 și a ajuns, pentru prima dată, în categoria statelor cu regim democratic ”hibrid”, la fel ca ţări precum Albania, Turcia, Georgia, Liberia, Bolivia şi Maroc. 

Conform metodologiei The Economist, în ţările cu regim hibrid alegerile nu sunt libere şi corecte. Justiţia nu este independentă, jurnaliştii sunt supuşi presiunilor şi hărţuiţi. Societatea civilă este slabă, există presiuni din partea guvernului asupra partidelor şi candidaţilor din opoziţie, corupţia este larg răspândită, iar statul de drept este foarte slab.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close