Diverse

România, în TOP 30 de țări în clasamentul WJP. Republica Moldova ocupă poziția 78

România se află pe locul 29 într-un clasament care evaluează situaţia statului de drept în 113 ţări şi jurisdicţii din întreaga lume, realizat de organizaţia independentă World Justice Project, cu sediul la Washington. Pe de altă parte, R. Moldova a coborât o poziție în clasamentul WJP , în evaluare precedentă din 2016 clasându-se pe locul 77.  Primele locuri sunt ocupate de statele nordice Danemarca, Norvegia și Finlanda, iar la coada topului se află Afganistan, Cambodgia şi Venezuela.

România a urcat astfel trei poziţii în clasamentul WJP privind statul de drept în lume, în evaluare precedentă din 2016 clasându-se pe locul 32. Realizatorii raportului au luat în calcul mai multe aspecte, şi anume constrângerile asupra puterilor guvernamentale, situaţia corupţiei, transparenţa guvernării, drepturile fundamentale, ordinea şi securitatea, aplicarea legilor, justiţia civilă şi cea penală.

Scorul general înregistrat de România, potrivit acestor factori, este de 0,65, comparativ cu 0,89 pentru Danemarca, aflată pe primul loc. În plan regional, România ocupă locul 19 din 24 de ţări. Ungaria, de exemplu, s-a situat pe poziţia 50 în clasamentul general, cu un scor de 0,55, iar Bulgaria pe 55, cu scorul 0,53.

De la evaluarea precedentă, publicată în octombrie 2016, o majoritate a ţărilor analizate au înregistrat un declin în ce priveşte drepturile omului, controlul asupra puterilor guvernamentale şi justiţia civilă şi cea penală. Cel mai mare declin a fost constatat în ce priveşte drepturile fundamentale – în cazul a 71 de ţări din cele 113 -, care se referă la problema discriminării, securitatea, libertatea de exprimare şi religioasă, dreptul la viaţa privată, libertatea de asociere şi dreptul muncii. Al doilea mare declin l-au înregistrat constrângerile asupra puterilor guvernamentale, constatat în 64 de ţări din totalul de 113. Acest factor se referă la măsura în care cei aflaţi la guvernare se află sub controlul legilor în vigoare.

Pe plan global, clasamentul continuă să fie condus de ţări din Europa occidentală şi America de nord. De notat că SUA se află pe locul 19, cu scorul 0,73, coborând o poziţie faţă de ediţia precedentă a raportului

 

Sursa: economica.net

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top