MAGAZIN

Separatiștii de la Comrat amenință cu independența Găgăuziei după semnarea Declarațiilor de Unire de către localități

Tendințele separatiste în UTA Găgăuzia devin tot mai evidente odată cu întărirea cursului Republicii Moldova spre România și UE. Bașcanul Irina Vlah, împreună cu separatiștii de la mișcarea separatistă Gagauz Halkî se revoltă și condamnă aproape fiecare acțiune a autorităților centrale. Aceștia s-au revoltat când Rogozin a fost declarat persona-non grata, când au fost expulzați cei cinci diplomați ruși, când a fost adoptată legea anti-propagandă (amenințând că în Găgăuzia nu va fi respectată). De asemenea, Vlah şi Halkî protestează împotriva introducerii în Constituţie a menţiunii exprese privind aspiraţiile de integrare europeană și, mai, nou amenință cu desprinderea Autonomiei de R. Moldova după ce mai multe localități au semnat Declarații de Unire cu România, transmite Deschide.md.

Ivan Burgudji, liderul mișcării separatiste Gagauz Halkî, care a fost reactivată în martie 2017 la Comrat, comentează pe Facebook semnarea de către 7 localități din Republica Moldova a Declarațiilor de Unire cu România. Documente sunt însă simbolice şi nu au valoare juridică. În ciuda acestei evidenţe, aberaţiile lui Burgudji au fost preluate de mai multe surse media din Găgăuzia. Vedeți aici și aici.

Separatistul Burgudji se arată foarte indignat de faptul că Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura nu reacționează în niciun fel la aceste acțiuni.

„Nu reacționează la aceste fapte criminale intenționate, anti-statale, anti-populare și anti-constituționale”. Burgudji este convins că aceste acțiuni nu sunt spontane, dar sunt organizate și controlate.

Ivan Burgudji amenință că, dacă Republica Moldova va dispărea de pe harta lumii, atunci Găgăuzia își rezervă dreptul să-și proclame independența în baza referendumului (apropo, ilegal) din 2014, în urma căruia 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au susținut acestă idee.

Citește continuarea pe DESCHIDE.MD.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close