Diverse

VIDEO. Un primar trage ALARMA! Urmează cele mai mari REPRESII din istoria APL

Peste 800 de primari și președinți de raioane s-au întâlnit cu mai marii Republicii Moldova. Evenimentul găzduit de Palataul Republicii a avut un caracter festiv care a contrastat însă cu realitatea din comunitățile locale. Întâlnirea a fost prilejuită de sărbătorirea zilei autonomiei locale. Acum 20 de ani era adoptată carta europeană a autonomiei locale. La chișinău, 1 februarie a devenit sărbătoare oficială în 2013.

Festivismul întâlnirii de astăzi are un aspect electoral. Susține Alexei Busuioc, primar de Capaclia. În această zi, în care primarii și guvernul ar trebui să relanseze dialogul pentru finalizarea procesului descentralizării, statisticile descriu o situație tristă a comunităților locale.

66% din bugetele locale reprezintă transferuri de la bugetul central și doar 17%  din APL își pot acoperi propriile cheltuieli administrative din venituri proprii, în timp ce marea majoritate a APL (83%) utilizează transferurile de la bugetul de stat pentru a-și acoperi costurile legate de personal, întreținere și chiar de serviciile primăriei. Aproape 30% din APL sunt localități cu o populație mai mică de 1500 locuitori.

“Atenția față de primari se datorează alegerilor parlamentare din 2018, pe care cineva vrea să le câștige. Am impresia că am un deja vu. Când era Verde Împărat, exact așa arătau sălile. Erau câțiva care țineau discursuri foarte înflăcărate, după care sala chipurile trebuia să aplaude și să arate cât e de măreț partidul. Acum, deja este Albastru Împărat – exact aceeași greblă, exact același scenariu, exact aceeași oameni. Din păcate, foarte mulți care au fost pe la verde împărat, acum au trecut la Albastru Împărat. Anul ăsta noi ne așteptăm la cele mai mari represii din istoria din istoria administrației publice locale. Dar, dincolo da asta, nu vor putea să ne pună pe toți în pușcărie”, a declarat Alexei Busuioc.

1 Comment

1 Comment

  1. Cicero

    1 februarie 2018 at 21:09

    Vesnicia s-a născut la sat, a spus Poetul Tot acolo a apărut și democratia prin Sfaturile Bătrînilor-alias Înțelepților. Acum este un test istoric în fața satelor – ce va învinge – veșnicia, Înțelepciunea Bătrănilor sau manipularea mediatică. Fiecare sat are consăteni care ar putea ajuta baștina fie cu un sfat sau ajutor material. Ar trebui de găsit o modalitate legislativă, cum un oarecare om de afaceri o parte din impozite ar pute-o redirectiona satului natal, care l-a crescut și educat. Asa a procedat un spaniol Moșnrea sa a dată prin testamen satului natal. La fiecare a revenit cam câte un mln dolari. Ce s-a întîmplat mai apoi nu se comunică …Gestul cotează… Vă amintiți istoria biblică cu cei 5 talanți ???

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top