ActualitățiExterne

Arestări la vârf în Repubica Daghestan. Jurnaliștii vorbesc despre ”rusificarea” conducerii

În dimineața zilei de 5 februarie, agenții FSB au sosit cu un mandat de percheziție la domiciliul premierului interimar al Daghestanului, Abdusamadov Hamidov, transmite RIA Novosti.

În același timp, Interfax raportează că percheziții au loc și la casa și biroul vicepremierului din Dagestan, Șamil Isaev. Potrivit surselor agenției, Abdusamad Hamidov și adjuncții sai Șamil Isaev și Rajudin Iusufov au fost reținuti de FSB pentru interogatoriu.

La sfârșitul lunii ianuarie s-a aflat că o comisie specială de la Moscova a sosit la Daghestan „pentru a verifica starea legalitatii în republică”.

La 19 ianuarie, Musa Musaev, primarul orașului Makhachkala, capitala Daghestanuui, a fost reținut de FSB. El a fost acuzat de abuz în funcție, după care a fost înlăturat din post.
În plus, la 2 februarie, organele de drept au deschis un dosar penal privind abuzul în serviciu pe numele arhitectului-șef al orasului Makhachkala, Magomedrasula Ghitinov.

La sfârșitul lunii ianuarie, intervievați de „Kavkazskii uzel“, mai mulți jurnaliști din Daghestan au spus ca poziția premierului Hamidov este tot mai subreda, si ca se pregateste o remaniere.

Publicatia amintește că primarul din Mahacikala, Musaev, reprezintă interesele clanului „Mekegin“ clan, din care face parte și Abdusamad Hamidov (foto). După inițierea dosarului penal împotriva lui Musaev, presa locala s-a intrebat daca nu cumva astfel se incearca exercitarea de presiuni asupra lui Hamidov din partea presedintelui interimar al republicii, etnicul rus Vladimir Vasiliev.

Vasiliev demonstrează echidistanță fata de toate elitele locale din Daghestan, in schimb Hamidov este „puternic integrat în sistemul creat de Abdulatipov (Ramazan Abdullatipov, a ocupat între  2013-2017 funcția de șef al Daghestanului)”, a declarat redactorul-șef al „Novoe delo“, Gadzhimurad Saghitov. „Prin urmare, îndepărtarea lui Hamidov este în interesul lui Vasiliev, care doreste să formeze o nouă echipă care să satisfaca cerințele sale”- a sugerat el.

La sfârșitul lunii ianuarie, publicatia „Kavkaz. Versia“ a scris că Vasiliev elimina oamenii lui Abdulatipov din pozițiile cheie și pune în locul lor ”vikingi” (etnici ruși).

 

paginaderusia.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close