MAGAZIN

Serbia va adera la Uniunea Europeană până în 2025. Drumul RM către UE trece prin București

Șeful Delegației UE în Serbia, Sem Fabrizi, a declarat săptămâna aceasta că adoptatarea strategiei UE pentru Balcanii de Vest este o veste foarte bună pentru Serbia, pentru că, pentru prima dată, Serbia a primit un termen orientativ pentru aderarea la Uniune și acesta este anul 2025.

După conferința de presă de la Bruxelles a șefului diplomației europene Federica Mogherini și a comisarului pentru extindere, Johannes Hahn, care a fost difuzată în direct de Centrul de Informare al UE, Fabrizi a declarat reporterilor de la Belgrad că această dată este o invitație ca Serbia să facă un pas politic puternic pentru a se realiza aspirația ei de a intra în UE.

Sem Fabrizi a afirmat că, pentru Bruxelles, Serbia, în ceea ce priveşte Kosovo, nu este o problemă, ci reprezintă o parte a soluţiei. La remarca jurnaliștilor că o parte a opiniei publice consideră că problema Kosovo are “un potențial de șantaj”, și la întrebarea dacă din acest punct de vedere Serbia este pentru UE un partener sau o problemă, Fabrizi a subliniat: “Nu vorbim despre șantaj, ci despre un dialog între cele două părți care comunică, iar noi suntem cei care trebuie să înlesnim această comunicare. Nu este niciun șantaj. Vedem Serbia nu ca pe o problemă, ci ca parte a unei soluții care va face UE mai puternică”, a conchis Fabrizi.

“Unirea este unica soluţie. Republica Moldova nu poate fi neutră. Dovadă este faptul că nu v-a fost respectată neutralitatea constituţională, chiar prin conflictul transnistrean”, a declarat în cadrul mai multor întâlniri cu cetățenii Republicii Moldova, fostul președinte al României, Traian Băsescu. Ex-președintele este convins că drumul către UE al Republicii Moldova trece prin Bucureşti, iar ajutorul pe care îl poate acorda şi experienţa pe care o poate împărtăşi, pot fi de un real folos.

 

Sursa: rador.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close