MAGAZIN

Ce se discută la München? Filip și Ulianovschi la Conferința anuală de Securitate

În aceste zile la Munchen are loc Conferința internațională pe probleme de securitate, un forum anual mondial de dezbatere a crizelor şi conflictelor de pe glob, a politicii de securitate. La această conferință este prezent premierul Republicii Modova Pavel Filip, însoțit de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi.

Experții spun că în aceste zile Munchen devine locul unde se întâlnesc numeroşi reprezentanţi ai guvernelor, chiar şi inamice, şi experţi în materie de securitate. Mai importante chiar decât discuțiile oficiale sunt discuțiile informale între participanți atât pe culoarele, dar și în camerele de hotel. Aceștia își spun opinia și trasează liniile roșii sau fac schimb de idei pentru rezolvarea conflictelor.

Anul acesta sunt programate 30 de dezbateri tematice, 120 de vorbitori înscrişi, dar și 2000 de aşa-numite întâlniri bilaterale. Documentul oficial pentru discuții în cadrul evenimentului este ”Pe marginea prăpăstiei – și înapoi”. Tema centrală se va axa pe noua nesiguranță legată de reticența SUA de a mai juca rolul de garant al ordinii internaționale. La aceasta se alătura discuția despre cum poate Europa să-și asigure securitatea de una singură, într-o eră în care Rusia este marcată de tensiuni și de naționalism în creștere.

Agenda premierului Pavel Filip cuprinde o serie de întâlniri bilaterale cu șefi de stat și de Guvern, dar și cu oficiali europeni. Ministrul Ulianovschi va avea întrevederi bilaterale cu omologi din alte state, Secretarul general al OSCE, alți oficiali. După conferință, Tudor Ulianovschi urmează să-și continue vizita în capitala bavareză participând la o masă rotundă organizată de Forumul de Afaceri Vest-Est, unde va vorbi despre actualitatea politico-economică, securitatea regională şi tendințele de dezvoltare și va prezenta oportunitățile economice și investiționale din Republica Moldova.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close