ActualitățiRomânia

Șeful Serviciului Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog, și-a dat demisia

Directorul Serviciului Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, a demisionat la nici două luni de la numirea sa în funcție. Potrivit unui comunicat al Legislativului, Vitalie Pîrlog a depus, ieri, 19 februarie cererea prin care a anunțat că vrea să renunțe la funcția de șef al SIS.

Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, se menționează în cerere.

Parlamentul l-a numit pe Vitalie Pârlog în funcția de director al SIS la 21 decembrie 2017, cu 55 de voturi din 101.

Candidatura acestuia a fost contestată de deputații din opoziție, care au făcut trimitere la activitatea sa politică anterioară, dar și la faptul că Vitalie Pîrlog deținea mandatul de ministru al Justiției la 7 aprilie 2009, atunci când au existat numeroase plângeri privind abuzurile unor judecători.

Vitalie Pârlog a declarat că nu mai este implicat în politică din 2014, chiar dacă a candidat la funcția e deputat pe listele Partidului Comuniștilor, iar în legătură cu acțiunile din 7 aprilie 2009 a acționat în conformitate cu legea.

Vitalie Pârlog a fost, între anii 2001 şi 2006, reprezentantul Guvernului R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

La 20 septembrie 2006, prin decretul președintelui de atunnci Vladimir Voronin, Pârlog este numit în funcția de ministru al Justiției. El și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. Între 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul șefiei Cabinetului de Miniștri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comuniști la Alianța pentru Integrare Europeană. Până a deveni director SIS, Vitalie Pîrlog ocupa funcția de președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor INTERPOL.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close