Actualități

STUDIU. Republica Moldova, ostatic pentru Federația Rusă. Vezi cum ne salvează România

Ce înseamnă Federația Rusă pentru Republica Moldova din punct de vedere comercial?

Piața rusească este a doua ca importanță pentru importurile și exporturile moldovenești, cu 233 milioane USD sau 12% din total, pentru export, iar importurile din Federația Rusă sunt în valoare de 535 milioane USD sau 13% din total.

Practic, aproximativ 12% din comerțul exterior al Republicii Moldova se desfășoară cu Federația Rusă, ceea ce înseamnă a opta parte din legăturile sale internaționale de natură economică.

Republica Moldova, în relația bilaterală cu Rusia a înregistrat peste 200 milioane USD, adică peste 10% din totalul deficitului său comercial.

Prin comparație, se poate observa că relația sa comercială cu România este mult mai echilibrată, excedentul fiind chiar de partea Republicii Moldova.

Are Republica Moldova o legătură structurală, indispensabilă cu Federația Rusă?

Republica Moldova are în Federația Rusă un partener economic important, responsabil pentru o optime din comerțul exterior și pentru un sfert din investițiile străine. Totuși, relația bilaterală cu Moscova este în scădere de pondere și nu este esențială noii economii moldovenești, cu o singură, dar notabilă excepție: Federația Rusă este furnizorul aproape exclusiv de gaze pentru economia și consumul casnic al Republicii Moldova și deține o creanță de 6,5 miliarde USD (echivalentă cu PIB-ul său) asupra acestui stat.

Analizând mai multe date statistice, am putea spune că Republica Moldova este mai mult un „ostatic” pentru Federația Rusă decât un partener comercial. Evoluția pe care este acum înscrisă Republica Moldova va conduce, în timp, la diluarea semnificației rusești în economie datorită scăderii ponderii importurilor energetice, diversificării surselor de aprovizionare și imposibilității companiilor ruse de a fi competitive în sectoarele industrial și de servicii în raport cu firmele din Uniunea Europeană, din comunitatea vestică, în sens larg.

Scăderea „greutății specifice” a economiei rusești în ansamblul global, ruperea acesteia de evoluțiile economice mondiale ca urmare a sancțiunilor, creșterea economiei românești care preia o parte din eforturile de investiții și comerț din Republica Moldova, numărul din ce în ce mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie română,  toate acestea sunt fenomene care conduc la o creștere în viitor a decalajului de importanță a parteneriatului economic ruso-moldovenesc în raport cu parteneriatul economic dintre cele două state românești.

Influența culturală enormă pe care spațiul rus o exercită încă în fostele republici sovietice, bilingvismul majorității locuitorilor din Republica Moldova, istoria recentă comună, existența unei minorități rusofone importante, nu numai ruse (aproape 18%) din populația republicii, importanța gazului natural rusesc și dorința de emancipare a politicienilor de la Cișinău, toate sunt argumente pentru o păstrare a importanței rusești în economia Republicii Moldova, dar nu sunt suficiente pentru ieșirea acesteia din logica de „pantă de descreștere”. Evoluțiile ultimilor decenii indică o convergență a performanțelor economice ale Federației Ruse și României, decalajele mari de dezvoltare și de putere economică reducându-se puternic. Evoluțiile după 2007 mai cu seamă sunt total divergente, cu o Federație Rusă cu creșteri mici sau chiar cu stagnări în comparație cu o Românie devenită un „tigru” european. Economia românească (mai conectată totuși la evoluțiile globale), lasă mai în urmă economia rusească, care nu se poate „sofistica” la fel de rapid și, în plus, nu poate deveni atractivă pentru tinerele generații de conducători și proprietari de afaceri din Republica Moldova, deveniți ireversibil legați de modelele occidentale.

Mai mult, proiecta Uniune Economică Euroasiatică, spațiu comun al economiilor „nealiniate Uniunii Europene” întârzie să devină afectivă, iar gradul de atractivitate al Occidentului crește printre statele din clubul în care se află Republica Moldova (Ucraubna-Georgia-Armenia). Însăși uitata Republica Belarus începe să devină frecventabilă pentru Vest, căpătând accente de echilibru în relația cu Mosova.

Autor: Petrișor Gabriel Peiu „Se mai poate face astăzi UNIREA?!”

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top