Externe

Piața rusă pierde din atractivitate iar țările CSI râvnesc la integrare în Uniunea Europeană

Rusia nu mai reprezintă un model atractiv pentru partenerii săi, care tind spre Uniunea Europeană unde sunt tehnologii noi, condiții economice preferențiale și stabilitate politică.

Nezavisimaia Gazeta” scrie că țările CSI râvnesc la integrarea în Uniunea Europeană pe fundalul scăderii atractivității pieței ruse. Astfel, publicația califică întrunirea dintre reprezentanții Georgiei, Ucrainei și ai R. Moldova de la Chișinău privind discutarea problemelor de securitatea este calificată ca o unire a forțelor împotriva Rusiei.

În același timp, jurnaliștii ruși remarcă faptul că țările care fac parte din Uniunea Eurasiatică întreprind diverse acțiuni pentru a se apropia de Uniunea Europeană. Kirghizia dorește să obțină cât mai rapid un acord privind o mai bună cooperare cu UE, Uzbekistan obține finanțare semnificativă de la BERD, iar Belarus își îmbunătățește dialogul economic cu UE. „Nimic nu-i mai poate reține pe aliații și partenerii noștri să fie cu noi. Nici măcar pe Kazahstan. Nu va lega nici grafia: în Rusia rămâne cea chirilică, iar Kazahstan a renunțat la această grafie și a trecut la cea latină”, menționează presa rusă.

Autorul articolului subliniază referitor la R. Moldova că are statut de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice, însă cea mai mare parte a exporturilor ajung în UE. De asemenea, regiunea transnistreană a obținut acces la această piață, ponderea livrărilor în Rusia în totalul exporturilor fiind de 16%.

„Rusia, în acest caz, nu poate fi un model atractiv pentru partenerii săi și ei se orientează acolo unde există noi tehnologii, condiții economice preferențiale și stabilitate politică. Noi nu știm ce va fi dacă președintele Federației Ruse va rămâne Vladimir Putin, precum și ce va fi după Putin”, mai notează „Nezavisimaia Gazeta”.

Sursa: radiochisinau.md

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top