Diverse

Ziua de 23 februarie – în Parlament: „Ciocul mic, aveți mâinile pătate de sânge”

Felicitări cu iz zeflemitor, astăzi la începutul ședinței plenare a Parlamentului. Mai mulți deputați și-au adresat mesaje cu ocazia „Zilei Armatei Sovietice”, marcată pe 23 februarie. Cel care a pornit discuțiile la subiect a fost comunistul Oleg Reidman, care a ținut să-i felicite pe bărbații care și-au satisfăcut serviciul militar în perioada sovietică, acesta declarându-se „mândru” că și el și-a făcut „datoria față de patrie”.

Declarațiile i-au zădărât pe liberali și liberal-democrați. Mihai Ghimpu a recunoscut că și-a făcut serviciul militar în armata roșie, dar a precizat că a fost obligat, ca urmare a ocupației sovietice din anii 1940. Acesta consideră că e vorba de o „perioadă neagră” în istoria noastră și consideră inutilă o asemenea „sărbătoare”.

Socialista Elena Hrenova s-a alăturat felicitărilor „pentru toți bărbații”, indiferent dacă au făcut sau nu stagii militare, iar comunista Alla Mironic le-a propus tuturor să se ducă să depună flori la Memorialul „Eternitate”, în memoria și cinstea veteranilor de război. Alți deputați au rugat să fie sărbătorită Armata Națională, nu cea a rușilor.

Toată lumea știe ce-a însemnat Armata Sovietică pentru noi, care ne-a dus părinții și buneii de câteva ori în Siberia și a provocat foametea, a punctat liberal-democrata Maria Ciobanu.

„Ne-au ocupat și ne-au trimis în Siberii de gheață. Ciocul mic, că aveți mâinile pătate de sânge”, a sărit și liberalul Ion Apostol.

Situația l-a amuzat pe spicherul Andrian Candu, care le-a oferit deputaților „șase minute de felicitări”. Totuși, președintele Legislativului l-a avertizat pe deputatul Apostol, catalogând intervenția sa drept „amenințare”.

În continuare a vrut să ia cuvânt și deputata Alina Zotea, însă Candu nu i-a permis invocând că ea nu „a făcut armata sovietică”.

Ziua Apărătorului Patriei este marcată anual pe 23 februarie în Rusia, dar și în alte câteva state din CSI. Sărbătoarea este dedicată soldaților sovietici. În R. Moldova, Ziua Armatei este marcată pe 3 septembrie în fiecare an.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top