MAGAZIN

Operațiunea antiteroristă din estul Ucrainei trece sub controlul armatei

Presa ucraineană scrie că președintele ucrainean, Petro Poroşenko, a promulgat o lege care schimbă statutul operațiunii antiteroriste din estul Ucrainei, aceasta urmând să fie controlată de armată și nu de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, Viktor Mujenko, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute crearea unui comandament operativ care va deveni principalul organ de gestionare a operaţiunii din Donbas – teatrul unui conflict între trupele Kievului şi rebelii separatişti proruşi.

Experții ucraineni explică că astfel, preşedintele Ucrainei a obţinut dreptul de a folosi forţele armate fără autorizaţie din partea parlamentului. Ei nu exclud implicarea armatei în procesele politice din ţară în contextul alegerilor prezidenţiale din 2019.

Statutul actual al operaţiunii ”antiteroriste” din Donbas suscita până acum îndoieli cu privire la legitimitatea utilizării armatei în Donbas.

Operaţiunea din Donbas, care timp de patru ani s-a numit drept ”antiteroristă”, vizează în prezent ”măsuri de asigurare a securităţii şi apărării naţionale, de descurajare şi de respingere a unei agresiuni armate”.

Legea respectivă menţionează că Federaţia Rusă a atacat Ucraina. Rusia este definită ca agresor şi ţară ocupant, care a capturat o parte a Ucrainei, conform ziarului citat.

Astfel, folosirea armatei este adusă în concordanţă cu legislaţia naţională, întrucât conform Constituţiei esenţa şi destinaţia forţelor armate este de a asigura securitatea statului şi inviolabilitatea frontierelor Ucrainei, apărarea împotriva unei agresiuni armate şi a tentativelor de încălcare a integrităţii teritoriale, conform Golos Ukrainî.

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top