Diverse

VIDEO. Roșii vesele. 84 de kilograme de heroină au fost confiscate

Un grup criminal organizat specializat în trafic internaţional de droguri a fost destructurat, iar poliţiştii de frontieră în comun cu procurorii au confiscat 84 de kilograme de heroină. În schema infracţională sunt vizaţi cetăţeni ai Turciei, care organizau şi efectuau transporturi internaţionale de heroină în cantităţi deosebit de mari, cu tranzitarea teritoriului Republicii Moldova.

În ultimii trei ani, oamenii legii au documentat gruparea criminală şi au identificat două rute de transportare a drogurilor: Afganistan – Iran – Turcia – Ucraina (calea maritimă) – Republica Moldova sau Afganistan – Iran  – Azerbaidjan – Georgia – Ucraina (feribot) – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania) şi Afganistan – Iran – Turcia – Bulgaria – România – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

Circulaţia transfrontalieră a drogurilor era camuflată sub activitatea aparent legală a unei firme specializate în transportul internaţional de mărfuri, al cărei fondator este unul dintre membrii grupării. Pentru asigurarea transportului au fost procurate două capuri-tractor şi patru remorci, în care s-au confecţionat şi adaptat locuri speciale pentru ascunderea heroinei. Ascunzişurile erau bine amenajate, în aşa fel ca prin scanarea remorcilor să nu fie detectate drogurile. Ulterior, mijloacele de transport încărcate cu diverse tipuri de mărfuri erau puse în trafic conform celor două rute de transportare a drogurilor.

În luna februarie 2018, grupul infracţional a pregătit o cantitate de heroină, care a fost transportată din oraşul Istanbul, Turcia, în Republica Moldova, cu un camion ce avea ca încărcătură – roşii. Traseul urmat de acesta a fost Bulgaria – România – Republica Moldova, fiind înregistrat la intrarea în ţară prin punctul de trecere Leuşeni-Albiţa. Livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autorităţile bulgare şi române, pe tot pacursul drumului camionul fiind supravegheat.

Pe 23 februarie, au fost prinşi în flagrant doi membri ai grupării, în timp ce extrăgeau heroina din locurile special amenanjate ale remorcii. Au fost reţinute încă trei persoane, care ar fi implicate în traficul internaţional de droguri. În urma percheziţiilor efectuate la faţa locului, s-au depistat şi ridicat 84 de kilograme de heroină.

Întreaga cantitate de droguri, estimată preventiv la suma de 5 milioane de euro, a fost transmisă către expertiză, iar cei cinci cetăţeni ai Turciei sunt reţinuţi pentru 72 de ore.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare de până la 15 ani pentru contrabandă şi circulaţia ilegală a drogurilor.

Sursa: tvrmoldova.md
Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top