MAGAZIN

Igor Munteanu: În cazul în care continuă declaraţiile prounire, Găgăuzia devine stat

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, președintele IDIS Viitorul, a declarat într-un interviu pentru Adevărul că, dacă vor continua declarațiile prounire, Găgăuzia devine stat.

Întrebat ce crede despre semanrea declarațiilor de unire de mai mulți primari din Republica Moldova, Igor Munteanu a declarat că felicită toţi românii care simt româneşte şi care înţeleg semnificaţia profundă, politică, a jubileului, dar pentru atingerea acestui obiectiv nu e suficientă doar răsfirarea tricolorului.

Acesta spune că există o perfidie a unor politicieni de a folosi declaraţiile de unire pentru a mobiliza unele grupuri etnice care se împotrivesc unirii. Expertul IDIS a comentat că ”Avem o societate divizată. Unele minorităţi, cum ar fi cea găgăuză, a votat în proporţie de 90% cu Igor Dodon. Unul dintre deputaţii din Regiunea Autonomă Găgăuzia, cum este Corneliu Dudnic, ales pe listele PD, a spus că dacă mişcarea unionistă va continua, el va pune mâna pe armă. Dudnic a sprijinit şi referendumul din Găgăuzia, din 2014, pentru aşa-zisul „statut amânat“”.

Totodată, Munteanu se întreabă cine poate exploata tema unionistă și crede că de fapt are loc o mobilizarea a electoratului lui Igor Dodon în an electoral. ”Nu poţi cenzura trăirilor oamenilor, dar trebuie să o faci inteligent şi calculat, să vezi pe cine ajută şi pe cine defavorizează” a declarat fostul amsabador în SUA.

Igor Munteanu vorbește în interviu și despre vizitele pe care le are Traian Băsescu în Republica Moldova. Acesta crede că ostilitatea cu care Traian Băsescu priveşte spre anumiţi lideri din opoziţia democratică face rău.

Mai mult, expertul IDIS crede că băile de mulţime în care se scaldă domnul Băsescu reprezintă contribuţia PD. ”Traian Băsescu spune: «Uitaţi de integrarea europeană. Este un miraj, este utopic!». Asta nu înseamnă că cetăţenii înţeleg acest lucru ca o invitaţie către unire. Asta înseamnă, mai degrabă, o demobilizare a electoratului democratic pentru a lupta pentru cauza lui” concluzionează Igor Munteanu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top