MAGAZIN

ADEVĂRUL// Cine a vrut să incendieze școlile românești din Cernăuți

Ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre atacurile care urmau să aibă loc la două şcoli cu predare în limba română şi le cataloghează drept încercări provocatorii ale serviciilor speciale din Federația Rusă de a destabiliza situația în regiunea Cernăuți.

„Un grup de persoane de pe teritoriul Ucrainei care pregateau aceste acte teroriste au fost prinse de servicii. Apreciem poziţia României în ceea ce priveşte condamnarea acestor provocări şi incitări la destabilizarea regiunilor populate de cetăţeani ucraineeni de diferite etnii. Au fost interceptări şi filmări în organizarea acestui proces. Nu vă pot oferi detalii pentru că sunt investigaţii în proces de derulare. Urmează să le facem publice când va fi cazul. (…) Deocamdată se ştie doar de cazul care a vizat cele două şcoli cu predare în limba română. În mod evident pentru noi, miza a fost pe folosirea minorităţilor naţionale pentru a incita ostilitatea interetnică în regiune, pentru destabiliarea situaţiei”, a declarat Oleksandr Bankov, informează stiripesurse.

Bankov susţine că autorităţile au descoperit, în urma investigaţiilor şi dovada faptului că atacatorii au primit o sumă de bani pentru organizarea atentatului.

“E vorba de plata avansului în suma de 10.000 de ruble. E un avans care a fost plătit, date despre când a fost planificat acest atac nu vă pot oferi pentru că nu dispun de aceste informaţii. Sunt investigaţii în derulare”, susţine ambasadorul.

Potrivit ambasadorului, au fost mai mult de 10 atacuri, unele dintre ele finalizate cu succes. Într-unul dintre cazuri, vizaţi ar fi fost şi minoritarii maghiari.

“Unele au fost cu succes, mă refer la cazul de ieri, a fost un incendiu la centrul cultural  maghiar, din păcate acolo nu s-a reuşit prevenirea acestui act. Sunt doar pagube materiale,nu sunt victime, având în vedere că atacul s-a produs în timpul nopţii”, a completat Bankov.

Ambasadorul susţine că anchetatorii din Ucraina au descoperit şi cine a stat în spatele acestor atacuri.

“Creierul probabil se află un pic mai sus, dar a fost identificat un coordonator, un cetăşean rus, care a şi finanţat aceste acte. Făcea legătură între serviciile ruseşti şi persoane de pe teritoriul ucrainean. Erau persoane, cetăţeni din Ucraina, care sunt identificate şi reţinute. Nu vă pot da numele lor”, a mai precizat Bankov.

„Persoana respectivă e asociat serviciilor speciale ruseşti.dincolo de asta nu deţin informaţii cui era subordonat. Dar din probele obţinute reiese că el a coordonat acţiunile, el dădea instrucţiuni şi a negociat finanţarea şi a executat plata”, a completat, ulterior, Bankov.

Amintim că șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a declarat, vineri, că serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.

 Ca urmare a celor precizate de oficialul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat, condamnând ferm orice acțiune îndreptată împotriva unor instituții de învățământ cu predare în limba română din Ucraina.
Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top