Diverse

Surpriză în Anul Centenar// Acces GRATUIT la toate muzeele brașovene

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat astăzi că în următoarea ședință a forului deliberativ județean va propune un proiect de hotărâre prin care accesul la muzeele din subordine să fie gratuit pe tot parcursul acestui an.

„În anul Centenarului României Mari este important ca toți să aibă acces la colecțiile muzeale brașovene. În calitatea sa de autoritate tutelară, Consiliul Județean Brașov asigură finanțarea activității muzeelor brașovene. În anul Centenarului României Mari propun să facem un pas în față și să asigurăm gratuitatea intrării pentru toți cei care doresc să viziteze muzeele Brașovului. În ultimii ani, diverse studii arată că la nivel mondial interesul pentru cultură, respectiv pentru muzee, a crescut pentru că societatea contemporană revalorizează și revalorifică tradiţiile culturale, acordând o importanţă tot mai mare patrimoniului prezentat în muzee. Această tendinţă pare să fie mai puţin evidentă în România. Practic, așa cum o arată statisticile mai bine de jumătate din populaţie nu a vizitat niciodată un muzeu. Acest lucru dovedește că vizitarea muzeelor nu este conștientizată de populaţie ca o activitate normală, naturală și obligatorie pentru formarea sa”, a explicat Adrian Veștea.

Gratuitatea ar urma să se aplice din luna aprilie și să beneficieze de ea atât brașovenii, cât și turiștii care ne vizitează orașul. Muzeele care vor putea fi vizitate sunt Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, inclusvi Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov și Muzeul de Artă Brașov.

Conform statistisilor CJ Brașov, în anul 2017, muzeele brașovene au avut 76.428 vizitatori și din biletele de intrare au fost încasați 193.441 lei, cei mai mulți vizitatori fiind la Muzeul de Istorie – Casa Sfatului, peste 36.000.

În țările unde a fost implementată vizitarea gratuită a muzeelor această măsură a dus la o creștere spectaculoasă a numărului de vizitatori și a fost evaluată și văzută ca un element-cheie al proprietății publice. Vizitarea gratuită este foarte apreciată și face conceptul de ,,proprietate publică” să fie real.

„Mesajul nostru pentru brașoveni este că o vizită la muzeu înseamnă petrecerea timpului liber într-o formă plăcută, o experiență unică care le descoperă identitatea orașului în care s-au născut și/sau trăiesc, care îi ajută să-și formeze un discurs istoric despre patria lor, că aici găsesc un răspuns profesionist la nevoia de apartenență și mândrie, o lecție interesantă care contribuie la dezvoltarea personală, o confirmare că muzeele noastre sunt instituții care îi respectă. Apoi, o vizită la muzeu nu numai că oferă oamenilor șansa de a experimenta frumosul, de a cunoaște lucruri extraordinare despre identitatea lor istorică, de a se educa, dar, de asemenea, acționează ca o atracție majoră pentru turiști și alți vizitatori, aducând avantaje economiei locale”, a subliniat președintele CJ Brașov.

bizbrasov.ro

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top