Actualități

Ce reprezintă, de fapt, România pentru Republica Moldova?

Ce reprezintă România pentru Republica Moldova?

România este principalul stat finanțator extern, principalul partener comercial și principalul avocat al Republicii Moldova. Mai mult, România este singura țară care a sprijinit în mod concret populația dintre Prut și Nistru.

România a acordat propria cetățenie pentru aproximativ un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, permițându-le astfel acestora să lucreze în spațiul Uniunii Europene și să susțină, prin remiterile lor, deficitul de cont curent uriaș al statului. Au fost ani în care remiterile cetățenilor plecați la muncă în străinătate ajungeau la un sfert din PIB, ceea ce înseamnă că între 12 și 16% din PIB-ul Repu- blicii Moldova sosea sub forma remiterilor celor care lucrau în Uniunea Europeană, efect care se datorează în bună măsură cetățeniei românești acordate expeditorilor acestor remiteri.

România a finanțat deficitele acumulate de statul Republica Moldova. Numai în perioada 2015–2017 a acordat un credit în valoare de 150 milioane Euro guvernului de la Chișinău, salvându-l pe acesta din urmă de la default-ul la care era programat. Acest credit a fost acordat fără condiționări, fără rapoarte de progres și, mai ales, într-o perioadă în care Chișinăul era nefinanțabil, cu toate ușile finanțatorilor internaționali închise: Uniunea Europeană sistase orice finanțare în urma „furtului miliardului“, Fondul Monetar Internațional fusese alungat de către guvernul Iurie Leancă, iar Banca Mondială își retrăsese asistența. Puterea instalată la Chișinău după 2014 avea nevoie ca de aer de un credit internațional atât pentru a supraviețui ca stat, cât și pentru a demonstra FMI posibilitatea finanțării alternative, în vederea încheierii unui nou acord stand‐by. Și acest credit românesc a venit, salvator, la timp pentru a permite plățile statului Republica Moldova, dar și pentru a permite încheierea acordului cu FMI din 2016.

România a finanțat, încă din 1999 și începutul anilor 2000, importul de energie electrică din România, permițând supraviețuirea economiei moldovenești, aflată atunci în imposibilitate de a mai importa energie datorită uriașelor restanțe la plată pe care le avea. Republica Moldova nu a mai plătit niciodată acea energie electrică livrată din România. România a acordat un credit nerambursabil de 100 milioane de USD Republicii Moldova încă din 2011, bani cu care s-au reno- vat peste 1000 de grădinițe și s-au făcut lucrări urgente de mediu, de infrastructură de transport, etc.

Fragment extras din cartea “Se mai poate face astăzi Unirea?” semnată de Petrișor Gabriel Peiu

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top