Diverse

Igor Munteanu: “Adoptarea sistemului electoral mixt este o alegere proastă care ne costă”

Reformele care sunt așteptate în Republica Moldova nu performează și există mari întârzieri. Cele mai grave probleme sunt legate de reforma justiției. Potrivit lui, într-un an electoral este greu de ales poteca de reformare care va face minuni. Declarația a fost făcută de directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, transmite IPN.

În opinia lui Igor Munteanu, adoptarea sistemului electoral mixt a fost o defecțiune a sistemului pentru că a fost o alegere proastă care ne costă. Faptul că Uniunea Europeană nu investește banii pe care i-a promis în nenumărate rânduri nu se datorează faptului că Republica Moldova nu știe cum să-i primească, dar faptului că nu există siguranța că acești bani vor fi alocați pentru obiectivele stabilite conform unor acorduri.

În rezoluția Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene, care a fost făcută publică acum câteva zile, se vede foarte clar preocuparea oficialilor europeni de faptul că Republica Moldova nu mai este atât de pluralistă cum era pe timpuri și pluralism de opinie nu înseamnă doar diversitate, înseamnă capacitatea unor grupuri de cetățeni de a-și articula un punct de vedere și de a-l apăra prin mijloacele legale și mass-media. „Există niște corporații mass-media găvozdite în buzunarul cuiva și există Consiliul Audiovizualului care nu a luat măsuri de protejare a interesului public pe acest domeniu foarte sensibil”, spune Igor Munteanu.

În opinia lui, Republica Moldova a suferit o cădere liberă de la „istoria de succes” la etapa în care este privită cu foarte multe rezerve și aproape cu o indispoziție.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top