Actualități

VIDEO // Martirii valorilor românești. Românii care s-au opus în 1992 separării Transnistriei de Republica Moldova

Pe lîngă toate ororile pe care istoria ni le prezintă, Republica Moldova are și martiri. Cei care dupa destrămarea URSS, se opuneau vehement separării Transnistriei de Republica Moldova, considerându-se români.

Ilie Ilaşcu s-a remarcat în participarea sa la luptele armate de la Nistru , în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinație specială ale Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova. Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz care erau membrii Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol, au fost arestaţi la domiciliile lor din stanga Nistrului de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei U.R.S.S. Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism.

În noiembrie 1992, se adresa către presă: “După 23 de zile de greva foamei, mi s-a permis întâlnirea cu avocatul, soția mea, o plimbare zilnică de 10-15 minute, dar nu la aer liber, ci în closetul comun al închisorii”

Ulterior în urma judecăţii din decembrie 1993 , Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.

Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, după 9 ani de detenţie, primind ulterior cetăţenie română şi devenind senator. În iunie 2004, a fost eliberat Alexandru Leşco, şi el cu cetăţenie română, după expirarea termenului de 12 ani. Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani. Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a decorat, la data de 3 iulie 2007 cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler pe Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa, foştii deţinuţi din grupul Ilaşcu. Cei trei reprezintă pentru români valori ca “dragoste de ţară, eroism, dorinţa de sacrificare despre poporul său. În data de 2 august 2010 membrii “Grupului Ilașcu” au fost decorați de președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu “Ordinul Republicii”.

https://youtu.be/_n0m16R3GzU

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top