Actualități

VIDEO // ”Unirea cu Basarabia – al patrulea proiect de Țară al României” – Primarul de Iași, Mihai Chirica

În cadrul lansării Anului Ștefanian la Palatul Culturii din Iași, primarul capitalei Moldovei, Mihai Chirica, a făcut o declarație surprinzătoare cu privire la Proiectul de Țară al României care va fi lansat în anul 2018:

Să dăm drumul la curentul Reîntregirii Neamului Românesc. Basarabia trebuie să revină în trupul acestei țări și pentru asta, întreaga noastră generație trebuie să-și asume acest proiect. Dacă ei s-au jertfit acum 100 de ani, noi trebuie să dăm viaţă acestui proiect pentru generaţiile viitoare. Iaşiul va rămâne în centrul atenţiei în această perioadă, alături de celelalte oraşe, iar Ştefan cel Mare este un simbol. Poate un simbol mai important pentru basarabeni, decât Regele Ferdinand şi cu siguranţă aşa este. Ei visează la Reîntregirea cu Patria Mamă prin Ștefan cel Mare şi trebuie să-l ducem acolo pentru ei, pentru că ei au fost cei care au generat acest proiect. Ei sunt primii părtaşi ai proiectului de Ţară, acum 100 de ani și trebuie să le mulțumim pentru asta. Probabil și datorită urmelor pe care Ștefan cel Mare le-a lăsat pe ținutul Basarabiei și care a făcut ca fiecare român de acolo să viseze la acel proiect. Propabil și Ștefan cel Mare ar fi făcut ca Regele Ferdinand.”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

 

Eu cred că avem această obligație să respectăm înaintașii și foarte bine că toate muzeele din Moldova sunt partenere la această acțiune și nu numai. Și vă rugăm să trecem Prutul și dincolo, așa cum o făcea Ștefan cel Mare. Avem această obligație morală față de ei”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. 

Prima conferinţă dintr-o serie de cinci evenimente care au drept tematică centenarul Marii Uniri a avut loc la Palatul Culturii din Iaşi. La eveniment au participat edilul Municipiului Iași, Mihai Chirica, Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, personalităţi şi grupări literar-culturale din Ţara de Sus implicate în consolidarea culturală a Marii Uniri din 1918.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top