MAGAZIN

Video. Dereneu// Bunelul său i-a cântat Regelui Mihai, el îi cântă în strună Moscovei

Preotul Spiridon, stareţ la Mănăstirea Hârbovăţ din raionul Călăraşi, cu numele laic Marin Simion, a luat parte la protestele de la Dereneu. Mai mulţi săteni au ocupat biserica cu intenţia de a-l înlocui pe preotul Marin Florin, care în 2017 a trecut la Mitropolia Basarabiei. Sursele noastre ne-au comunicat că din grupul care au ocupat biserica fac parte 3 sau 4 preoţi de la Mitropolia Moldovei, aproximativ 40 localnici din Dereneu şi o echipă de rugbişti care au avut scopul de a interveni violent.

Se pare că Marin Simion este unul din organizatorii demonstraţiei de la Dereneu. În 2010 el a organizat proteste similare în satul Feşteliţa din Raionul Ştefan Vodă. El a chemat oamenii în stradă susţinând că biserica din sat ar putea trece la Mitropolia Basarabiei. Totuşi, aceasta s-a dovedit a fi un fals. Marin Simion a dezinformat opinia publică, supărat că cimitirul ostaşilor din Feşteliţa a fost reconstruit.

Marin Simion este apropiat unei asociații ultra-conservatoare “Maica Matrona”. Conform mesajului oficial al Mitropoliei Moldovei, aceasta nu agrează activitatea AO “Maica Matrona”. Preotul Spiridon (Marin Simion), pe de o parte duce o activitate anti-românească, pe altă parte deține cetățenie română, iar chiliile de la mănisterea unde e stareț, le-a renovat din banii Mitropoliei de la Iași.

Interesant este faptul că bunelul său, Gheorghe Moga, a luptat în armata română în Primul Război Mondial, a fost dascăl și conducător de cor bisericesc. La fel, a participat și i-a cântat Regelui Mihai, la o festivitate prilejuită de Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top