MAGAZIN

Foști conducători ai Procuraturii Generale și SIS vorbesc despre lupta lui Dodon cu unioniștii

Întrebați de Europa Liberă ce părere au despre recomandările Consiliului Suprem de Securitate privind luarea de măsuri împotriva manifestărilor unioniste, Dumitru Postovan, Valentin Dediu și Nicolae Osmochescu spun că nu există temei juridic pentru a pedepsi penal acțiunile aleșilor locali care au semnat declarații de Unire cu România.

„Ne uităm la un articol din Constituție unde spune despre libertatea conștiinței. Apoi, iată, asta-i tot o libertate a conștiinței intime a fiecărui om și ceea ce depinde de conștiință nu se pedepsește penal” spune Dumitru Postovan, fost Procuror general în perioada 1990-1998.

Nici Valentin Dediu, fost director interimar la Serviciul de Informație și Securitate, nu vede argumente juridice pentru ca instituțiile de drept să-i ancheteze pe cei care și-au depus semnătura pe aceste declarații simbolice.

„Mi se pare o aberație și nu cred că se va găsi argumentare juridică pentru a trage la răspundere aceste persoane. Este o declarație pur simbolică. Șeful statului a spus aceasta, însă nu a fost niciun raport al unor instituții importante în stat, care ar demonstra juridic și din alt punct de vedere că acesta este un pericol asupra securității statului, că acesta duce la lichidarea statului Republica Moldova” a declarat Dediu pentru Europa Liberă.

Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, crede că declarațiile lui Igor Dodon sunt mai degrabă populiste, iresponsabile și provocatoare.

„Declarațiile, apelul la pedepsirea celor care au semnat Declarația de Unire, care are un caracter politico-moral, etic, care exprimă o idee, o năzuință națională, este absolut iresponsabilă și provocatoare. Doi, este clar pentru toată lumea și pentru președintele Dodon inclusiv că fiecare om atât individual, cât și în colectivul său poate și are dreptul la libera exprimare a opiniei sale libere în limitele stabilite de legislație și de normele morale ale societății” spune Nicolae Osmochescu.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close