MAGAZIN

LIVE// Masă rotundă dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România

Astăzi, 15 martie, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, are loc o masa rotundă dedicată împlinirii a o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Cu genericul „Centenarul Unirii Basarabiei cu Romania: premise, context, impact”, istorici și academicieni vor prezenta o serie de comunicări științifice privind importanța evenimentului de la 1918, contextul internațional si regional al Unirii, tendinte și evoluții interne, se arată într-un comunicat al AȘM.

Organizatorii evenimentului sunt Institutul Cercetari Juridice și Politice și Institutului de Istorie conduse de doctoral habilitat Valeriu Cușnir și istoricul Gheroghe Cojocaru.

Amintim că la 27 martie 1918, după ce Zemstvele de la Bălți și Soroca votaseră Declarații de Unire cu România, în ședința Sfatului Țării de la Chișinău, s-a proclamat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Din cei 135 de deputați ai organului legislativ moldovean, 86 au votat pentru, doar 3 împotrivă –de origine rusă și bulgară –, iar 36 s-au abținut. Basarabia a fost prima provincie românească, care a proclamat Unirea, declanșând astfel procesul de constituire a României Mari.

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top