MAGAZIN

Unirea se face în timp REAL// Patriarhia Română bate clopotele pentru Unire

În calendarul evenimentelor istorice ale nației noastre, data de 27 martie reprezintă un moment de referință în lupta pentru unitatea poporului român. După o dureroasă înstrăinare prin ocupația țaristă (1812-1918), Moldova de dincolo de Prut s-a unit cu România. Se împlinesc, așadar, 100 de ani, de la acest eveniment istoric de care, o ne aminti cu recunoștință, dar și cu dorința de a învăța din patriotismul și dragostea de unitate a înaintașilor noștri. 

Românii basarabeni nu și-au pierdut niciodată nădejdea că se vor uni cu țara. După multe răstigniri, iată că veni și ziua Învierii! La 27 martie 1918, în ședința Sfatului Țării de la Chișinău, s-a proclamat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Din cei 135 de deputați ai organului legislativ moldovean, 86 au votat pentru, doar 3 împotrivă –de origine rusă și bulgară –, iar 36 s-au abținut. Dacă privim lista celor din urmă, constatăm că mulți dintre ei nu erau români. La fel, dintre absenți – 13 la număr – majoritatea erau de alte naționalități. După numărarea voturilor și pronunțarea rezultatului, au urmat îndelungi aplauze și ovații: „Trăiască Unirea cu România!”. La două săptămâni de la răsunătorul eveniment, Regele Ferdinand I al României, prin decretul regal din 9 aprilie 1918, a promulgat unirea Basarabiei cu țara. Mărețul moment l-a făcut pe suveran să declare că prin aceasta s-a împlinit un vis istoric.

Astăzi, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au stabilit pentru data de 27 martie 2018 o serie de activități, dintre care:

  1. oficierea slujbei Te-Deumului în toate bisericile din țară, cu tragerea clopotelor;
  2. oficierea Parastasului la mormintele din cimitirul Mănăstirii Cernica și la celelalte cimitire din Capitală, unde sunt înhumați foști membri ai Sfatului Țării;
  3. inaugurarea unei expoziții în Sala “Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei;

De asemenea, slujba de pomenire din data de 27 martie 2018, de la cimitirul Mănăstirii Cernica, va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top