Diverse

Poalelungi ales Președinte CC. Tănase atenționa să nu aducă cele mai „bune” practici de la CSJ

Mihai Poalelungi şi-a depus jurământul în fața Parlamentului și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile articolului 12 al Legii cu privire la Curtea Constituțională. 

De asemenea, în şedinţa plenară a Curții Constituționale de azi, Mihai Poalelungi a fost ales în calitate de Preşedinte al CCM, pentru un termen de 3 ani. Potrivit legii, alegerea președintelui Curții are loc prin vot secret.

La începutul lunii martie, Alexandru Tănase, fostul Președinte al Curții Constituționale, în acel moment Ministru al Justiției, scria că speră că acesta nu va prelua practicile de la Curtea Supremă Justiție cum ar fi anularea ședințelor publice sau hotărâri ilegale ce generează condamnări la CEDO.

„Sper ca „îmbunătățirile” să nu presupună închiderea pentru societate a instituției după modelul CSJ, să nu presupună adoptarea deciziilor de inadmisibilitate, ori de câte ori CCM va fi chemată să dea un răspuns tranșant, la fel cum sper că antologica comunicare cu societatea prin intermediul comunicatelor de presă scrise în limbaj de lemn, să nu migreze de la CSJ la CCM. Dar de fapt, cel mai tare sper ca după alegerile din acest an și după schimbarea altor trei judecători să nu să se recurgă la „îmbunătățiri” prin revizuirea unor hotărâri ale CCM cum ar fi hotărârile cu privire la limba română, la neutralitate, identitatea constituțională europeană a Republicii Moldova etc”, a scris Tănase într-un comentariu pe o rețea de socializare.

Mihai Poalelungi a fost desemnat în calitate de judecător al Curții Constituționale de către Consiliul Superior al Magistraturii la data de 6 martie curent, urmare a demisiei din motive personale a judecătorului constituțional dl Tudor Panțîru.

Până a deveni judecător al Curţii Constituţionale, dl Mihai Poalelungi a activat în sistemul judecătoresc al Republicii Moldova, începând cu anul 1988. În perioada 1 mai 2008 – 1 mai 2012 a exercitat funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Începând cu 1 mai 2012 şi  până la desemnare în calitate de judecător constituțional, dl Mihai Poalelungi a deținut funcția de judecător şi Preşedinte al Curții Supreme de Justiție.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top