MAGAZIN

Românul Tibi Uşeriu, câștigător al maratonului artic, declară Tuktoyaktuk, pământ românesc !

Românul a încheiat victorios cei 617 kilometri din acest an, cu 57 mai mulţi decât in 2017.

Uşeriu a trecut linia de sosire la mare distanţă de următorul concurent şi a devenit, astfel, singurul om din lume care a câştigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul de la Cercul Polar.

Ca de fiecare dată, Tiberiu Uşeriu a trecut linia de start ţinând în mâini steagul României, care avea de data aceasta pe el şi însemnele Centenarului Marii Uniri. Mai mult, organizatorii l-au întâmpinat pe Tibi în acordurile Imnului Naţional al României şi l-au îmbrăţişat şi felicitat.

Ediţia din acest an a ultramaratonului a fost una aniversară, cea de-a zecea, astfel că organizatorii au decis să schimbe traseul şi să îl lungească cu 30 de mile (aproximativ 50 kilometri).

Din totalul de 617 kilometri, aproximativ 280 au fost parcurşi pe Ice Road, un fluviu îngheţat. Chiar dacă temperaturile au fost mai ridicate faţă de anii trecuţi, vântul şi ninsoarea le-au pus adesea probleme concurenţilor.

La startul cursei au fost înscrişi 23 de concurenţi care intenţionau să parcurgă întregul traseu, însă 16 dintre ei au abandonat pe parcurs. Printre aceştia s-au numărat şi ceilalţi trei români înscrişi în competiţie: Levente Polgar, Florentina Iofcea şi Avram Iancu.

Tibi Uşeriu s-a impus ca lider al cursei încă din prima zi, astfel că la linia de sosire avea un avans de peste 80 kilometri faţă de următorul clasat, irlandezul Paul Deasy.

În ultima săptămână, Tibi a comunicat prin telefon cu cei de la asociaţia Tăşuleasa Social, condusă de fratele său, Alin, care au publicat pe Facebook zilnic un raport de cursă, pentru a-i ţine la curent pe susţinătorii lui Uşeriu cu evoluţia acestuia.

Ultima notiță pulicată ieri pe facebook are titlui ”Tuktoyaktuk, pământ românesc ! … a treia oară :D”

Posted by Tasuleasa Social on 15 Martie 2018

De altfel, aceşti susţinători au decis să pregătească atât lui Tibi, cât şi celorlalţi trei români participanţi, câte o surpriză la întoarcere, constând în tricouri inscripţionate cu chipurile fanilor şi steaguri cu logoul competiţiei 6633 Arctic Ultra.

Președintele Klaus Iohanis a venit cu un mesaj de felicitare pentru sportiv. Acesta a menționat că astfel de rezultatate se obțin doar cu sacrificii și determinări.

,, Felicitări, Tiberiu Ușeriu, pentru câștigarea maratonului Arctic Ultra! Pentru a treia oară consecutiv, drapelul României este dus pe primul loc în una dintre cele mai dure competiții sportive din lume. O astfel de performanță se atinge doar cu determinare și sacrificii, iar Tiberiu Ușeriu a demonstrat, din nou, că este un luptător”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Tiberiu Ușeriu este un alergător român născut  la Bistrița. Acesta s-a făcut remarcat încă în 2016 atunci când a devenit pentru prima dată câștigătorul cursei. Maratonul 6633 Arctic Ultra, localizat în Canada este organizat pentru a 10-a oară. Pe parcursul celor 9 ediții doar 25 de concurenți au reușit să ajungă la linia de finiș.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top