Diverse

Primarii unioniști la consultări cu partidele politice din România

Reprezentanți ai administrației locale din Republica Moldova, semnatari ai Declarațiilor de Unire cu România, au început duminică, 18 martie, o serie de consultări cu partidele politice de la București pe tema soluției pentru Republica Moldova, anunță Platforma Acțiunea 2012 într-un comunicat de presă.

Astfel, 100 de primari și consilieri, care și-au exprimat dorința de Reîntregire cu Țara prin votul majoritar în Consiliile Locale, au avut mai multe întrevederi cu conducerea partidelor politice din România, printre aceștia fiind Liviu Dragnea, președintele PSD, Ludovic Orban, președintele PNL, Dan Barna, președintele USR și Trăian Băsescu, președintele PMP.

Aflat alături de aleșii locali la întrevederile de la București, George Simion, președintele Acțiunii 2012, a comunicat că „Nu ne dorim jumătăți de măsură din partea partidelor politice din România, ne dorim asumarea din partea acestora și mai ales din partea liderilor acestora a unei poziții clare față de subiectul Unirii”.

Temele de discuție dintre aleșii locali din Republica Moldova și șefii partidelor din România s-au axat pe conjugarea eforturilor din partea tuturor formațiunilor politice, dincolo de disputele partinice și de acumularea capitalului electoral, spre realizarea unității naționale, crearea unui spațiu mediatic și cultural comun, crearea spațiului economic comun, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice, ajustarea reglementărilor raionale şi locale din Republica Moldova cu reglementările judeţene şi locale din România.

Noi suntem cei care am spus de la bun început că unica soluție pe care o vedem astăzi este Unirea cu România. Vrem să trăim mai bine într-o țară comună. Geopolitica este geopolitică, dar realitățile arată că suntem același popor, avem aceleași tradiții și trebuie să fim uniți pentru că am fost și suntem un neam”, a declarat Ion Rabacu, primarul comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni.

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, le-a vorbit despre curaj și patriotism menționând că: „Faceți un act de mare curaj și de mare patriotism în niște condiții politice care nu sunt cele mai favorabile. Cred în demersul dumneavoastră și cred în ideea Unirii. Uniți putem fi mai puternici, uniți poate fiecare dintre noi să aibă un destin mai bun, uniți putem să construim o Românie așa cum n-a fost niciodată. Oricând românii din Basarabia vor decide Unirea, România îi va sta cu brațele deschise”.

Președintele USR, Dan Barna, a vorbit despre faptul că senatorii și deputații USR s-au adunat deja să caute noi punți de colaborare cu Republica Moldova. „La nivelul Uniunii Salvați România (USR) am creat un grup de lucru format din 5-6 senatori și deputați exact pe tematica Republicii Moldova, tocmai pentru a continua să identificăm acele punți de colaborare prin care să găsim modalități inclusiv legislative prin care să accentuăm această apropiere”, a declarat Barna.

De asemenea, toți liderii politici români au primit invitația să participe pe 25 martie, la Marea Adunare Centenară de la Chișinău, care va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, de la ora 12:00, în contextul Centenarului Unirii Basarabiei cu România.

Reamintim, săptămâna trecută, la Iași, a fost constituită Liga Aleșilor Locali din Republica Moldova și România, din care fac parte și primarii și consilierii din stânga Prutului care au votat Declarațiile de Unire. Secretariatul Ligii este asigurat de Alianța pentru Centenar.

Consultările cu formațiunile politice vor continua și pe parcursul săptămânii viitoare.

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: PREȘEDINTELE PNL ROMÂNIA: România este pregătită pentru UNIRE - Românism

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top