Diverse

Putin își continuă nestingherit dominația în Federația Rusă. Un nou mandat de 6 ani

Pentru nimeni nu a fost o noutate câștigarea alegerilor prezindențiale în Federația Rusă de către Vladimir Putin. Acest lucru a fost prognozat atât de multiplele voci din Rusia, de cifrele sondajelor de opinie publicate, dar și de rezultatele prezentate de exit poll-ul de după închiderea secțiilor de vot.

Numărătoarea a 99% din procesele verbale arată că Putin câștigă alegerile cu peste 76% din totalul voturilor exprimate. Pe locul doi în preferinţele ruşilor s-a clasat Pavel Grudinin (Partidul Comunist), care a obţinut 11,8% dintre sufragii, iar Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) a obţinut 5.6%.

Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) are până în prezent 1,6% dintre voturi, fiind urmată de Grigori Iavlinski (Iabloko) – 1%, Boris Titov (Partidul Creşterii) – 0,75%, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) – 0,68%, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) – 0,65%.

Observatorii independenți, dar și cei ai candidaților de opoziție au anunțat despre multiple încălcări în timpul zilei alegerilor. Printre cele mai grave fiind introducerea în urnele de vot de către diverse persoane a unui număr nenumărat de mare de buletine de vot chiar dacă acest lucru era fixat de camerele instalate în secțiile de votare.

Vladimir Putin îşi va continua mandatul de preşedinte la Kremlin pentru încă 6 ani.

Profilul lui Putin

Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin îl reprezintă recâştigarea influenţei internaţionale a Rusiei.

Fost ofiţer KGB şi fost director al FSB, Putin a ajuns preşedinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foşti ofiţeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic şi au distrus perspectivele democraţiei reprezentative.

Ales prima dată la preşedinţie cu 53 la sută din voturi în timp ce era şef de stat interimar după demisia predecesorului său Boris Elţîn, şi graţie unui război lansat în Cecenia după atentate sângeroase la Moscova, Putin a fost reales triumfal în 2004 cu peste 71 la sută din voturi.

Creşterea rapidă a nivelului de viaţă, permisă în special de creşterea cursului mondial al petrolului şi de o politică percepută ca restabilind locul ţării pe scena mondială, a alimentat această popularitate, potrivit sociologilor.

Vladimir Putin a rămas cel mai puternic om din ţară după ce l-a propulsat, în 2008, la preşedinţie pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonaţii săi, Constituţia nepermiţându-i să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

În toţi aceşti ani, Putin a avut obiectivul de restaurare a influenţei Rusiei în lume, el catalogând colapsul Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.

Președinția din 2012 până în 2018 a fost marcată de anexarea Crimeei la Federația Rusă, războiul hinrid dus în regiunea Donețk și Lugansk cu Ucraina, războiul din Siria, unde Putin susține regimul lui Bashar al-Assad, dar și devalorizarea rublei rusești la sfârșitul anului 2014 și sancțiunile economice introduse de SUA și țările Uniunii Europene Federației Ruse și unui șir de apropiați ai lui Putin.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top