MAGAZIN

OFICIAL// Federația Rusă nu-și va retrage trupele din Transnistria

Poziția Federației Ruse privind prezența trupelor sale în Transnistria rămâne „neschimbată”, a declarat viceministrul rus de Externe Grigori Karasin într-o vizită efectuată recent la Tiraspol. Cu alte cuvinte, Moscova nici nu se gândeşte să-şi retragă armata.

Anterior, oficialul rus a declarat că „Rusia nu-și va retrage trupele din Transnistria”, dar ar putea-o face „doar după federalizarea Republicii Moldova”.

„Poziția Federației Ruse privind prezența trupelor ruse în Transnistria rămâne neschimbată”,a spus ieri Karasin la întrevederea cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Trimisul Moscovei a mai spus că toate declarațiile și rezoluțiile Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse „sunt doar un exercițiu în așa-numita artă diplomatică”.

„Acestea nu poartă un caracter constructiv, dar mai degrabă provoacă înrăutățirea situației privind aceste subiecte. Toate aceste trebuie soluționate în formatele existente: dialogul internațional, dialogul dintre Transnistria și Moldova. Altfel această problemă nu va fi soluționată”, a mai spus Karasin care a transmis același mesaj și conducerii Republicii Moldova în cadrul întrevederilor de la Chișinău.

„Sper că poziția noastră a fost auzită”, a observat oficialul rus.

Grigori Karasin a întreprins o vizită de lucru în R. Moldova în perioada 20-21 martie. La Chișinău, el a avut întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi, care a declarat că „Retragerea militarilor ruși din transnistria este un punct major în  rezolvarea conflictului”.

Totodată Ulianovschi a anunțat că un prim pas pentru reîncălzirea relațiilor moldo-ruse va fi revenirea ambasadorului Andrei Neguță la Moscova.

În cadrul conferinței comune cu Tudor Ulianovschi de la MAEIE, oficialul rus a fost foarte reticent, menționând doar că relații moldo-ruse au trecut în ultima perioadă prin mai multe dezechilibre.

 

Sursa: Deschide.md

1 Comment

1 Comment

  1. laur

    22 martie 2018 at 11:31

    Rusia si diplomatii ei isi bat joc de Republica Moldova cu ajutorul transnistriei si oamenilor pro rusi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top