MAGAZIN

VIDEO. Județul Bistrița-Năsăud a votat UNANIM Declarația de Unire. “Frații au nevoie de noi”

Momente istorice la Bistrița-Năsăud. Declarația de Unire a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în prezența Președintelui Consiliului Raional Glodeni și a tuturor primarilor din Glodeni, prezenți astăzi la Bistrița.

“Declarație de Reunire
27 martie 2018, Bistrița

Dorința de unire a fost și rămâne neștirbită de-a lungul veacurilor în conștiința românilor. Nutrind mai mult ca oricând speranța că nu peste mult timp, România și Basarabia vor deveni ceea ce au fost acum un veac (o singură țară, un singur popor, cu năzuințe și limbă comună, sedimentate în leagănul Carpaților, Dunării și Mării Negre), suntem cu sufletul și fapta alături de românii de peste Prut.
Apreciem evenimentele istorice precursoare Marii Uniri – Declarația Sfatului Țării din 27 martie 1918, Hotărârea Congresului General al Bucovinei din 28 noiembrie 1918, Rezoluția Unirii de la Alba Iulia, Legile de ratificare a Unirii Transilvaniei, Bucovinei și Basarabiei, Tratatele de la Saint Germain, Trianon și Paris, prin care se confirma pe plan internațional unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România – drept fundamente clare și imuabile pentru determinarea de acțiuni responsabile ale politicienilor de azi, având ca scop proiectarea și realizarea reîntregirii naționale, în fapt, unirea Basarabiei cu țara mamă, România, căreia aceasta i-a fost smulsă în 1940 „fără referendum”.
Reînvierea spiritului național în anul centenar 2018 se poate materializa prin debutul unor negocieri între statul român și cel moldovean, stabilindu-se drept obiective reîntregirea națională și elaborarea unei declarații comune a celor două Parlamente de la București și Chișinău.
La 100 de ani de când înaintașii noștri au invocat dreptul istoric și dreptul de neam pentru realizarea Marii Uniri, iar Republica Democratică Moldovenească, prin Sfatul Țării, a hotărât la Chișinău unirea cu mama ei, România, (conform Actului Unirii din 27 martie 1918), noi, consilierii județeni ai județului Bistrița-Năsăud:
➢ în temeiul principiilor Actului Final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki din 1975, în baza dreptului internațional la autodeterminare al statelor;
➢ conștienți de necesitatea păstrării identității noastre naționale;
➢ atașați principiilor de solidaritate și unitate românească;
➢ determinați în conjugarea eforturilor pentru marcarea cu demnitate și bucurie a Centenarului Marii Uniri,
ne exprimăm acordul irevocabil pentru unirea României cu Republica Moldova, înțelegând oportunitatea istorică a reîntregirii și afirmării României ca membru egal în drepturi într-o Europă unită.”

Urmăriți momentul semnării în clipul video de mai jos.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top