MAGAZIN

FOTO. Cum au fost marcați, la Orhei, cei 100 de ani care s-au împlinit de la Unire

Ieri, la Orhei, a fost marcată aniversarea unui secol de la proclamarea Unirii Basarabiei cu România. În fața clădirii fostei Zemstve, unde pe 25 martie 2018 a fost votată moțiunea de Unire cu România a Județului Orhei, a avut loc o slujbă oficiată de preoții Mitropoliei Basarabiei urmată de o depunere de flori.

Ulterior, în centrul Orheiului, la monumentul lui Vasile Lupu elevii instituțiilor de învățământ din municipiul și raionul Orhei au prezentat un program artistic, specific evenimentul istoric care s-a produs acum un secol.

În luarea sa de cuvânt deputatul Roman Boțan printre altele a spus făcut o paralelă a zilei de azi cu debutul mișcării de renaștere națională, când la evenimentele patriotice se adunau doar câteva zeci de persoane, ca ulterior aceasta să capete amploare. Acesta și-a exprimat speranța că pe declarația simbolică de Unire a raionului Orhei își vor mai pune semnăturile câțiva consilieri pentru ca raionul să poată repeta simbolic actul înfăptuit acum 100 de ani de aleșii locali orheieni din acea vreme.

La rândul său, vicepreședintele raionului Iurie Siloci a condamnat pactul Ribbentrop-Moltov, care a pus capăt existenței Basarabiei în cadrul României Mari și a îndemnat ca prin acțiuni mici de zi cu zi să se apropie momentul în care să dispară hotarul de pe Prut.

Basarabia şi-a proclamat unirea cu România la 27 martie 1918, iar în componenţa Sfatului Ţării, care a votat Unirea cu România au intrat mai multe persoane din localitaţile care se regăsesc în teritoriul actualului raion Orhei.În 1918 pentru unirea cu România au votat favorabil 86 de deputaţi, 3 împotrivă, 36 s-au abţinut, iar 13 deputaţi au lipsit.

O sută de ani mai târziu, aleșii locali din 9 localități ale raionului Orhei au semnat declarații simbolice de Unire cu România.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top