Diverse

Enciclopedia digitală ‘România 1918’ – memento al celui mai important proiect național

O enciclopedie digitală cu informaţii despre personalităţile şi momentele istorice care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918 va fi lansată astăzi, 3 aprilie, la Bucureşti.

Enciclopedia digitală conţine câteva sute de fotografii rare, clipuri video şi imagini 3D ale unor monumente istorice semnificative pentru perioada respectivă. Aplicaţia numită “România 1918” este gratuită şi poate fi descărcată, începând de astăzi, 3 aprilie, de pe internet.

Această enciclopedie conţine numeroase fotografii unicat, unele făcând parte din colecţii private care niciodată nu au fost publicate, imagini animate, informaţii şi date istorice mai puţin ştiute despre bătălii sau evenimente ce au marcat istoria României.

Una dintre aceste imagini animate este cea care ilustrează un ultim răgaz înainte de bătălie al ostaşului român, în 1917, pe Dealul Porcului. În luptele care au urmat, a pierit, printre alții, Ecaterina Teodoroiu, locotetent onorific al Armatei Române în Primul Război Mondial.
Fotografia provine din colecția Muzeului Național de Istorie a României, fiind prelucrată și animată pentru Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”.

Această imagine ilustrează condiţia soldatului român în 1917, pe front. Haine ponosite, opinci în picioare, luând masa pe o piatră, printre mărăcini şi cioturi de pomi sfârtecaţi. Nimeni nu ştie dacă acest ostaş a supravieţuit Primului Război Mondial, nici măcar numele sau zona din care provine nu se cunosc. Dar, este unul dintre zecile de mii de români care au luptat pentru independenţă, pentru libertate, pentru ca astăzi să putem vorbi despre naţiunea română şi să putem celebra Ziua Naţională a României.

Un milion de soldați români au luptat pe front în Primul Război Mondial, iar 350.000 nu s-au mai întors acasă. Peste 360.000 de copii au rămas orfani de tată, de mamă, sau fără niciunul dintre părinţi. O treime erau din Capitală. La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost prezent un singur fotograf. Cele 5 imagini ale sale au fost unul din factorii hotărâtori în recunoașterea Unirii de către Marile Puteri, la Conferința de Pace de la Versailles.

În spatele acestor cifre, însă, sunt oameni, momente şi imagini. Care vor putea fi descoperite şi admirate în Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”. Aceasta va putea fi descărcată gratuit de pe www.romania1918.eu și platformele Android, iOS și Windows.

Enciclopedia este disponibilă în limbile română şi engleză, urmând să apară şi în limba franceză.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top