MAGAZIN

Pavel Filip: „România a fost singura care a întins o mână de ajutor când am fost în criză”

Unica țară care ne-a întins o mână de ajutor atunci când am avut dificultăți a fost România”. Declarația aparține prim-ministrului Pavel Filip, într-un interviu pentru cotidianul Libertatea din România. Mai mult, Filip spune că România a fost și rămâne principalul partener strategic și comercial al Republicii Moldova.  

„Dincolo de schimbarea guvernelor de la București, nu s-a schimbat atitudinea României. Acesta este un lucru care mă bucură foarte mult. România este și partenerul comercial numărul unu pentru Republica Moldova. Eu nu o să uit niciodată începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanțările din exterior din cauza acelei crize și până când nu am avut un acord cu FMI, nu am putut debloca nici celelalte finanțări. Unica țară care ne-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiționat la acel moment și, ulterior, încă două tranșe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, venirea uneia dintre cele mai mari bănci din România, Banca Transilvania şi semnarea contractului de privatizare a Vestmoldtransgazului, arată că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie corectă şi situaţia din sectorul bancar s-a stabilizat.

„Sunt rezultate, chiar dacă am fost într-o criză profundă. Am asigurat o creștere economică de 4% în 2016 și de 5% în 2017. Rezultatele pe care le vedem anul acesta sunt îmbucurătoare și ne fac să fim optimiști că, în curând, vom fi mai puțin dependenți de ajutoarele din exterior. Dar, desigur că și în continuare Republica Moldova va conta pe împrumuturi, așa cum o face fiecare țară”, a menționat premierul.

Totodată, Pavel Filip a vorbit în termeni duri despre relația cu Rusia, menționând că aceasta rămâne foarte complicată. Referind-se la expulzarea celor trei diplomați ruși, premierul a declarat că este pentru prima dată când Republica Moldova a dat dovadă de multă demnitate.

Noi ne dorim o relație bună cu Federația Rusă și am spus acest lucru întotdeauna, doar că vrem să fie o relație bazată pe respect reciproc. Înțeleg că Rusia este o țară mare, Republica Moldova este mai mică, dar suntem un stat independent și suveran. Ne dorim să avem același respect cum îl avem din partea României și din partea țărilor UE”, a declarat Pavel Filip.

1 Comment

1 Comment

  1. cioban gheorghe

    3 aprilie 2018 at 17:40

    Iata ca partenerii externi ai democratilor ne sunt mereu alaturi. Sper ca asa va fi si mai departe. Si daca sa facem o paralela… atunci vedem ca rusii care sunt partenerii lui Dodon nu fac nimic altceva decit sa ne terorizeze.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top