10TV

Paștele – sărbătoarea creștinității. Românii de pretutindeni își dau întâlnire duminică

Românii creștin ortodocși sărbătoresc în această duminică Paștele – cea mai mare sărbătoare a creștinității. Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind una dintre cele mai importante și mai frumoase sărbători ale creștinătății. Ea are darul de a aduce familia împreună și este plină de obiceiuri traditionale.

Scopul acestei sărbători creştine este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos. Sfânta Scriptură a Noului Testament spune că Iisus Hristos, înainte de a pătimi, a prezis de mai multe ori că va fi răstignit, dar a treia zi va învia. De teama aceasta, iudeii au pus soldaţi de pază la mormântul lui Iisus Hristos. Totuşi, minunea s-a întâmplat.
Cel mai răspândit obicei creștin de Paște este vopsirea de oua rosii. Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasa din prima zi a acestei sarbatori si face deliciul celor mici, care abia asteapta sa le ciocneasca.
Desi inainte nu se accepta ca oule sa aiba alta culoare in afara de cea rosie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele si copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru.

În noaptea de Înviere, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică și să ia lumină. Ei trebuie să aducă de acasă o lumânare, pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate părintele din altar. Lumina este simbolul Invierii. Cele mai multe familii pastreaza restul de luminare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz. La sfârșitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor Sfintele Pasti si ii impartaseste pe cei mici.

În Romania, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme. Fie ca este vorba despre friptura sau drob, cei mici si cei mari se bucura de carnea gustoasa.

Mielul este simbolul Mantuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

Pasca, acest preparat dulce obținut din aluat, brânză si stafide este printre felurile preferate ale celor mici. El se prepara o data pe an de mame si bunici.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top