MAGAZIN

Peste 300 de observatori Promo-LEX vor monitoriza alegerile din 20 mai

Aproximativ 300 de observatori Promo-LEX vor monitoriza alegerile locale noi din 20 mai în municipiul Chișinău și alți aproximativ 60 de observatori – în municipiul Bălți. Contactat de IPN, directorul de programe Promo-LEX Pavel Postica a spus că Asociația va avea câte un observator în toate secțiile de votare deschise.

Observatorii Promo LEX sunt persoane care trec un curs de instruire și susțin testarea de cunoștințe privind lucrurile de bază care se întâmplă în incinta secției de vot. Fiecare observator Promo LEX semnează un cod de conduită. Una din obligațiuni este non-partizanatul politic și asumarea obligației de a activa echidistant și imparțial față de toți actorii politici implicați în cursa electorală.

În linii mari, recrutarea observatorilor pe termen scurt are loc prin intermediul observatorilor Promo LEX pe termen lung, care și-au început deja activitatea. Observatorul pe termen scurt are rolul de a preveni anumite încălcări în ziua alegerilor. El face o constatare a tuturor faptelor care se întâmplă în aria sa de responsabilitate, fie că este vorba de secția de votare, fie de circumscripția electorală. În baza observărilor, se elaborează rapoartele de monitorizare care se fac publice.

CEC a acreditat în ședința de astăzi, 10 aprilie, 75 de observatori naționali de la Promo LEX la alegerile locale noi. După ce vor fi acreditați toți observatorii, vor avea loc seminarele de instruire pentru aceștia.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close