MAGAZIN

Valeriu Munteanu: Ceban vrea să alunge moldovenii de la primăria Chișinău

După ce ieri, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al Chișinăului și-a depus actele la CEC, Valeriu Munteanu, canidatul PL, vine cu o recenzie a programului electoral publicat de candidatul socialiștilor.

Valeriu Munteanu scrie că programul electoral al lui Ceban este ”expresia forțelor revanșarde şi imperiale”. Acesta este convins că mii de moldoveni din întreprinderile subordonate şi din Primărie vor rămâne fără slujbe, vor fi aruncați pe drumuri sub pretextul „auditării” şi „schimbării structurii” şi în locul lor vor fi angajați oamenii lui Dodon.

Nu întâmplător se începe cu „auditarea” , „testarea” şi „verificarea” salariaților din primărie şi din întreprinderile subordonate. Se vrea alungarea acestora şi înlocuirea lor cu clientela PSRM.”, comentează liberalul.

Totodată, Munteanu scrie că Ceban vrea să introducă limba rusă ca limbă oficială la primăria Chișinău.

Următoarea propunere ca importantă în program este „Chişinău – o capitală multietnică”, prin care Ceban vrea introducerea limbii ruse ca limbă oficială în primărie, cerând să fie traduse în rusă toate documentele primăriei, răspunsurile Primăriei către solicitanți etc. Intenția este clară. Alolingvii din PSRM nu se „degradează” să învețe limba băștinașilor şi atunci în toate instituțiile limba oficială trebuie să fie rusa, pentru ca dânșii să poată lucra fără să cunoască limba română, şi mai ales să fie „nacialnici”, pentru că anume aşa s-au deprins.”, menționează candidatul PL în analiza sa.

Valeriu Munteanu mai avertizează că Ceban urmărește să alunge din municipiul Chișinău suburbiile, motivul fiind dorința de a schimba componenta etnică și a-i împiedica pe moldoveni să mai voteze primarul Chișinăului.

”Programul lui Ceban mi-a dat dreptate.  Suburbiile sunt menționate abia la sfârșitul programului şi Ceban a scris despre problemele moldovenilor din suburbii mai puțin decât a scris în același program despre problema animalelor fără adăpost din Chișinău. Nu îl interesează problemele suburbiilor pentru că oricum vrea să le alunge din Chișinău.”, analizează candidatul PL programul lui Ceban.

Totodată, Valeriu Munteanu crede că mai sunt acțiuni pe care le urmărește Ion Ceban, dar care nu au fost incluse în programul electoral.

Unele intenții sunt ascunse, nu sunt scrise în program, de exemplu distrugerea monumentului din PMAN dedicat memoriei victimelor ocupației sovietice din 1940, o veche obsesie a socialiștilor. În program nu scrie nici că Ceban va preda orașul adevăratului său stăpân, Vladimir Plahotniuc, pentru a construi un hotel în Grădina Pubică Ştefan cel Mare sau pentru a înlocui carabinierii cu firma de pază a lui Plahotniuc la instituțiile publice.”, explică candidatul PL.

În final, Valeriu Munteanu îndeamnă moldovenii la unire: ”Unire, moldoveni! Nu le cedăm Chișinăul!”. 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close